Mājražotāji nesteidz iziet atzīšanas procesu

Komentāri

Lielajiem mājražotājiem šovasar stājas spēkā jauns regulējums – jāveic atzīšanas process. Par jaunajiem nosacījumiem uzņēmēji tika brīdināti jau pirms diviem gadiem, taču lielai daļai tagad tas izrādījies jaunums.

Zemnieku saimniecības ”Rubuļi” kūpinājumi smaržo pa gabalu. Desas un dažādas gaļiņas te taisa katru dienu. Mājas ražošanā tiek pārstrādātas apmēram četras cūkas dienā. Visas izejvielas – cūkgaļu, audzē tepat. Klāt tiek pievienotas tikai garšvielas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Zemniece Benita Virta ar mājražošanu nodarbojas trešo gadu. Produkcijas apjoms ir izaudzis līdz trīs tonnām mēnesī. Uzņēmums plāno paplašināties, tāpēc saimniece apsver tā saucamās mājražošanas atzīšanas nepieciešamību.

“Es tam arī neredzu jēgu. Kāda jēga ir atzīšanai, ja tik un tā PVD mūs kontrolē, mēs visu ievērojam, un arī mums ir jātaisa tās pašas analīzes visai produkcijai, visam ūdenim, visiem galdiem, lai mums būtu tīrs. Priekš kam tas ir vajadzīgs, varbūt kāds to varētu paskaidrot,” stāsta z/s ”Rubuļi” īpašniece.

Līdz šā gada pirmajam jūlijam atzīšanas process ir jāiziet tiem mājražošanas uzņēmumiem, kas pārstrādā dzīvnieku izcelsmes produktus.

“Svaigpienu, gaļu, zivis. Mazliet arī tas varētu skart medu, bet medum nav klasiski šādi lielražotāja raksturīgi, tas ir tas darbiņš, ko mājas apstākļos arī uzņēmēji veic,” norāda PVD Pārtikas uzraudzības departamenta pārstāve Ingrīda Sproģe.

Un kuru produkcijas apjomi pārsniedz četras tonnas mēnesī. Kā arī tiem, kas grib vairāk nekā 30% produkcijas realizēt mazumtirdzniecībā, tai skaitā arī pašiem piederošos veikalos. Pārtikas un veterināra dienesta dati liecina, ka dzīvnieku izcelsmes produktus pašlaik pārstrādā 487 mājražotāji. No kuriem apmēram 120 būtu jāiziet atzīšanas process. Lielākiem uzņēmumiem tas varētu maksāt desmitus tūkstošu eiro. Pēc noteikumiem, mājražotājam ir jāapmaksā ceļa izdevumi ekspertiem, un to darbs pēc tarifa 12 eiro stundā.

“Nevar tā pateikt, ka standart protokola aizpildīšanai ir tik un tik laiks. Jo vienmēr šajā aizpildes gaitā saruna var būt arī garāka, un dokumenti kas jāuzrāda, un vide, kas jāparāda. Dažādi izmēri, dažādas sarežģītības. Cilvēkam jau ir jābūt gatavam, viņam jau ir jābūt paškontroles sistēmai sakārtotai, zināms daudzums laboratorisko izmeklējumi jāveic. Tā kā tas ir process, un ir ļoti grūti prognozēt, cik ilgi tas notiek,” skaidro PVD Pārtikas uzraudzības departamenta pārstāve.

Lielos mājražotājus PVD aicina pasteigties. Jo atzīšanas process prasa apmēram 2 nedēļās. Zemnieki gan sūdzas par laika trūkumu. Tie, kas līdz 1. jūlijam iesniegs iesniegumus varēšot turpināt strādāt, kamēr procedūra netiks pabeigta.

Lasi vēl