Mājās gatavots Jāņu siers – labākais Līgo svētku cienasts. Kā to pagatavot?

0 Komentāru

Tuvojas Līgo svētki, un svētku cienasta neatņemama sastāvdaļa ir Jāņu siers. Raidījumam “900 sekundes” mājražotāja Ilze Kupča atklāja savu veidu, kā gatavot Jāņu sieru.

Ilze Kupča piena katlā ber biezpienu. Tas ir topošā siera pamats, kas veidos siera galveno apjomu. Jāņu siera pamats ir piens un biezpiens, taču viss pārējais var variēt, norāda Ilze.

“Tā pamata sastāvdaļas, protams, neatšķiras. Piens un biezpiens vienmēr ir, bet tas, ko liek klāt, to var taisīt sāļu, saldu,” skaidro siera meistare.

Karsējot piens un biezpiens vienmērīgi jāmaisa. Šajā brīdī biezpiens no piena paņem visu to vērtīgāko. Tāpēc uz minētajām sastāvdaļām taupīt nevajadzētu, jo tās nosaka siera kvalitāti.

“Tāpēc ļoti svarīgi, kad ir ļoti trekns biezpiens, pēc iespējas treknāks sieram, piens arī. Labs piens, trekns biezpiens un labas lauku olas, protams, var pievienot sviestu treknumam, bet var arī to nedarīt,” skaidro Kupča.

Līdz lauku olu dzeltenumu pievienošanai vēl nedaudz jāpagaida. Vispirms pienam un biezpienam karsējot un maisot jānonāk līdz nepieciešamajai konsistencei. Vēl pavisam nedaudz, un, kad biezpiens jau kļuvis staipīgs, to vajag likt sietā, lai nokāstu lieko piena atlikumu.

Ilze pamatā gatavo kūkas un ir ieguvusi daudzas atzinības dažādos konkursos. Ilze piebilst, ka gatavošanas mākslu viņa ieguva no vecmāmiņas.

“Vecmāmiņai bija 12 bērnu, viņa izaudzināja visus bērnus, sagaidīja visus 27 mazbērnus un 11 mazmazbērnus. To visu mīlestību, ko es daru pret ēdienu, iemācījos no vecmāmiņas,” stāsta mājražotāja.

Arī olu dzeltenumi tiek pievienoti un arī garšvielas. Tās var būt būt visdažādākās. Katrs var brīvi veidot sieru savai gaumei.

“Kādam negaršo ķimenes, bet viņš grib ēst Jāņu sieru, tad var nelikt ķimenes, tās var aizstāt ar melnām sezama sēkliņām, lai būtu tas efekts, var pievienot zaļumus,” stāsta Ilze Kupča.

Arī sāli nevajadzētu aizmirst. Ar pievienotajām garšvielām un olu dzeltenumiem sieru jāturpina maisīt, līdz tas kļūst vienveidīgs un staipīgs. Ilze dzesēties sieru liek silikona trauciņos, lai atdziestot to būtu viegli izņemt. Pēc atdzišanas var ielikt sieru ledusskapī. Nepilnas stundas laikā gardais Jāņu siers mājas gaumē ir gatavs.

0 Komentāru