Latvijas zinātnieki izpētījuši, kā zirnekļa organismā rodas zīda pavediens

Komentāri

Niecīgais finansējums tomēr neattur zinātniekus no degsmes atklāt nezināmo. Jaunais zinātnieks Mārtiņš Otikovs jau trīs gadus mēģina radīt mākslīgu zirnekļa pavedienu.

Organiskās sintēzes institūtā 25 gadus vecais Mārtiņš strādā jau vairāk nekā piecus gadus. Viņš šeit ir viens no jaunākajiem zinātniekiem, bet nav paveicis maz. Sākumā meklējis jaunas zāles pret malāriju, tagad kopā ar kolēģiem pēta, kā zirneklis iegūst savu pavedienu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Mākslīgi radītam zirnekļa pavedienam būtu plašs izmantojums, piemēram, no tā varētu veidot karkasu jauniem audiem vai ražot ložu necaurlaidīgas vestes. Mārtiņa darba telpā ir dažādas ierīces, mēģenes, formulas, bet neviena zirnekļa. Tas redzams tikai uz plakāta, kurā attēlots respektabla zinātnieku žurnāla vāks, bet uz tā – Mārtiņa projekts.

Foto:

Jaunais puisis ar aizrautību stāsta par jau trīs gadu laikā izpētīto, proti, kā zirnekļa organismā no šķīstošā proteīna kokteiļa rodas ciets zīda pavediens. Tagad notiek mēģinājumi zirnekļa veikumu radīt mākslīgi. Puisis saka, – bez fundamentāliem pētījumiem lietišķie jeb reāli dzīvē izmantojamie nebūs iespējami.

Pasaulē pagaidām neviens zinātnieks tik tālu ar zirnekļa zīda pētīšanu nebija ticis un, ļoti iespējams, ka jau pēc pāris gadiem, pateicoties Latvijas pētniekiem, mākslīgi radītu zirnekļa tīklu varēs izmantot mediķi, jo cilvēka organisms ar to sadzīvojot ļoti labi.

Skaties video:

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl