Latvijas vīndari pulcēsies ikgadējā skatē

1 komentārs

Trešdien, 27. novembrī, uz ikgadēju sava veikuma testēšanu un salīdzināšanu pulcēsies Latvijas vīndari – klāt ikgadējā Latvijas augļu un ogu vīnu skate. Par tās apmeklētāju var kļūt ikviens un nobalsot arī par savu simpātiju.

Krimuldas muižas teritorijā devīto gadu top “Cremon” vīni – pašpatēriņam, kā arī pārdošanai turpat blakus esošajā kafejnīcā vai degustācijām tūristiem, kas šeit nonāk pēc Siguldas un Turaidas apmeklēšanas. Nosaukums vīnam radies no kādreizējā Krimuldas nosaukuma – Cremon.

Šobrīd darītavas katalogā atrodami 15 dažādi vīni. Arī ceriņu un pieneņu. Atšķirībā no šampanieša, kur šāda nosaukuma saņemšanai nepieciešama attiecīgas izejvielas un izcelsme, vīniem Eiropas Savienības (ES) prasības ir elastīgākas.

“Regula atļauj saukt saukt ābolu, upeņu vīnus par vīniem, ” saka Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Ivanovs “Cremon” darītavā ieradies veikt pēdējos sagatavošanās darbus. Jau trešdienas vakarā daļa saražotās produkcijas dosies uz Rīgu – ikgadējo Latvijas augļu un ogu vīnu skati.

Pērn tieši “Cremon” bija vieni no laureātiem. Apmeklētāji atzinīgi novērtēja vīgriežu vīnu. Licences vīna ražošanai Latvijā saņēmušas ap 80, aptuveni puse ir vīnkopju un vīndaru biedrībā. Čaklākie būs pārstāvēti skatē.

“Tas ir tāds kā atskaites punkts, cik tad labi esam pastrādājuši. Un, ja cilvēki nāk un novērtē, tas ir labi,” saka vīnu darītavas “Cremon” saimnieks, vīndaris Jānis Mikans.

Savukārt Ričards Ivanovs norāda: “Šīs ir mazas vīna darītavas, bet viņas ražo profesionāli. Tas nav vecmāmiņas balons. Jā, balonos tiek raudzēts, bet tas nav aiz skapja ar vecu mēteli apklāts. Vismaz tās 13 darītavas, kas piedalīsies skatēs, ir profesionālas vīna darītavas.”

Mazās darītavas statuss nozīmē, ka gadā tā nedrīkst ražot vairāk par 15 000 litru produkcijas. Turklāt izejvielām jānāk no pašu vai radinieku laukiem un dārziem.

Līdz ar to saimnieks pilnībā ir atbildīgs par savu produkciju.

“Latvijas augļu un ogu vīnu skates 2019” paralēlais uzdevums ir arī veicināt kaut ko līdzīgu vīna tūrismam pa vietējām darītavām. Zemēs, kur saules ir vairāk, šī ir visai ierasta prakse.

1 komentārs