Latvijas ābolos atklātas pesticīdu atliekvielas

Komentāri
Latvijas ābolos atklātas pesticīdu atliekvielas
Foto: net_efekt/Flickr

Gandrīz pusē – 45 % – Eiropas Savienībā (ES) lietojamās pārtikas atrodamas pesticīdu atliekvielas, liecina Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes publiskotais pētījums, kurā apkopoti dati arī par Latviju.

Latvijā pētījuma ietvaros analizēti 249 nopērkamās pārtikas paraugi, 53% no tiem bija vietējā pārtika, 42% – Eiropas Savienībā ražotā pārtika un 5% – no trešajām valstīm importētā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Latvijā pesticīdu atliekvielas pieļaujamās normas robežās atklātas ābolu paraugos, galviņkāpostos, puravos, zemenēs, auzās, kā arī rudzos.

Savukārt pieļaujamā pesticīdu norma pārsniegta atsevišķos pārbaudītajos ābolu paraugos.

Savukārt Latvijā pārbaudītājos salātos, govs pienā un cūkgaļā pesticīdu atliekvielas netika konstatētas.

Pētījumu veikusī organizācija uzskata, ka minētie atliekvielu apjomi ir droši veselībai, tomēr Eiropas Vides birojs jau paziņojis, ka rezultāti ir satraucoši, jo nav pārbaudīts, kādu ietekmi atstāj vairāk nekā viena pesticīda atliekvielas.

Pesticīdi ir vielas un produkti augu kaitēkļu un slimību, nezāļu, lauksaimniecības produktu, nevajadzīgu ūdensaugu, materiālu un izstrādājumu bojājošo kukaiņu un organismu, kā arī cilvēka un dzīvnieku parazītu un slimību, vīrusu pārnēsātāju apkarošanai.

Lasi vēl