Latvijā popularitāti gūst ozolzīļu kafija

Komentāri

Ozolzīles noder ne tikai sākumskolas bērniem, kad jāgatavojas rudens velšu izstādei. Tās var būt arī labs izejmateriāls smaržīgai un kūpošai kafijai. Izrādās, ka Latvijā ir vairāki ozolzīļu kafijas vārīšanas smalkumu pazinēji.

Kitija Švīgere ar ozolzīļu kafiju uz ”tu” jau piecus gadus. Ozolzīļu apstrādes process sākas ar zīļu apžāvēšanu, viņa stāsta. Tās trīs līdz četras stundas jāžāvē uz malkas plīts. Pēc tam seko pats grūtākais un laikietilpīgākais darbs – zīļu lobīšana. Tad zīļu kodolus liek grauzdēt sešas līdz astoņas stundas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Ilgstoši grauzdējot, zīlēs zūd esošais tanīns. Zīļu kodoli tiek izkaltēti tā, ka sakratot sāk dzidri grabēt un tad seko malšana.

Kitija ir Kandavas Amatniecības centra vadītāja. Tā telpās viss arī notiek. Kandava atpazīstama pēc ozolzīļu attēla pilsētas ģerbonī. Tāpēc Kandavas novada Kultūras pārvaldes vadītājai radās doma svētkos pasniegt ozolzīļu kafiju. Kafijas recepte aizgūta no senas latviešu pavārgrāmatas, taču sākumā gludi negāja.

Kitija Švīgere
Kandavas Amatniecības centra vadītāja

Pirmajā gadā salasīja zīles, ar nazīšiem kasīja nost un nezināja, kā pareizi ir? Kā to darīt? Tad radās doma, ka pa priekšu vajag apžāvēt. Ā! Vieglāk ir izlupināt. Bet nu pie kopsaucēja mēs nonācām, zīļu kafiju pagatavojām.

Oktobra beigās Kandavā notiek Kafijas un tējas svētki, kuros vienmēr tiek pagatavota arī ozolzīļu kafija.

Lai tiktu pie ozolzīlēm, Kandavas novada Kultūras pārvalde rīko zīļu lasīšanas konkursu, kurā piedalās gan skolēni, gan bērnudārza bērni, gan vecāki. Piemēram, pērn tika salasīta viena tonna ozolzīļu. Šogad to izdarīt būs grūtāk, jo ozolzīļu raža nav liela.

Lasi vēl