Latvijā pamazām atdzimst zemkopju interese par auzu audzēšanu

1 komentārs

Latvijas zemnieki atkopjas no graudaugu krīzes. Izrādās, ka tur palīdzēt var kāda nedaudz piemirsta kultūra, – auzas. Veselīgais produkts ir populārs un pieprasīts visur pasaulē, tāpēc to audzēšana ir finansiāli izdevīga.

Pamazām atdzimst zemkopju interese par tādu lauksaimniecības kultūru, kā auzas. Līdz šim tās Latvijā vairāk tika audzētas lopbarības nolūkiem. Pirms trīs gadiem uzsāktā auzu veicināšanas programma Latvijā pakāpeniski uzlabojusi šī labības veida kvalitāti, padarot tās piemērotas arī eksportam.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Auzas ir piemērots starpkultūra produkts, kas tiek audzēts “atpūtinot” zemi. Līdz šim tādiem mērķiem Latvijā biežāk izmantoja zirņus un pupas, taču tagad liela daļa lauksaimnieku izvēlas tieši auzas.

Šobrīd auzām arī ir garantēts noiets gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos. Šīs kultūras audzēšana ir finansiāli izdevīgi arī pašiem lauksaimniekiem.

Žilvinas Pakeltis
AS “Rīgas dzirnavnieks” valdes loceklis

Auzām ik gadu ir ļoti stabila cena tirgū, kā arī paši lauksaimnieki var jau aptuveni nojaust, kādu peļņu nesīs auzu raža.

Šogad pēc graudaugu pārstrādes uzņēmuma iniciatīvas trīs skolas uzsāka īpašu graudu audzēšanas programmu. Mērķis ir skolu teritorijās audzēt auzas un veikt novērojumus. Programmā piedalās arī Aizupes pamatskola, kur bērni veica arī nelielu eksperimentu ar auzām. Bērni uzskata, ka mēslotās auzas ir labākas.

Programma ir jauna pieredze bērniem, sniedzot iespēju pašiem piedalīties graudu audzēšanas pētniecības projektā un labāk iepazīt graudaugus. Bērniem palīdzēja vietējais zemnieks, kurš pēc šī projekta nākotnē raugās pozitīvi.

Šogad “Rīgas dzirnavnieka” auzu audzēšanas programmā piedalās 30 zemnieku saimniecības no dažādiem Latvijas reģioniem. Šogad uzņēmums dubultojis apsējamo teritoriju, pārsniedzot 3 000 hektārus. Lielākās platības ir Vidzemē un Latgalē. Biežāk arī zemnieku saimniecības Zemgalē pievēršas šai kultūrai, lai gan tradicionāli te dominē kvieši.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl