4 komentāri

Latvija un Rumānija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās vēl nav izveidota “piena banka”, kas ļautu priekšlaikus dzimušiem bērniņiem izaugt veseliem.

Latvijā vairāk nekā 6% bērniņu piedzimst priekšlaicīgi, un viņiem vislabākais uzturs ir mātes piens. Tomēr, tā kā ne visām mātēm ir savs piens, gandrīz visur Eiropā darbojas “piena bankas”, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu.

Priekšlaikus dzimuši bērniņi nereti ir tikai plaukstas lieluma, un sver vien 500 gramus vai kilogramu. Šādiem mazulīšiem it īpaši svarīgs un pat neaizvietojams ir mammas piens, kas satur visnepieciešamākās uzturvielas, lai bērniņš attīstītos. Taču – tas ne vienmēr ir pieejams.

Amanda Smildzere
LATVIJAS NEONATOLOGU BIEDRĪBAS VALDES PRIEKŠSĒDĒTĀJA

Mammas piens ir pats svarīgākais, ko mēs varam viņiem piedāvāt, lai nodrošinātu pilnvērtīgu barošanu. Šajās situācijās mums to vajag aizvietot, un tas, ko mēs darām, ir piena maisījums. Taču pasaulē ir pierādīts, ka tā nav labākā izvēle, kaut gan – ja nav nekā cita -, tad tā ir izvēle. Taču labāka izvēle par piena maisījumu ir donora piens, ko noslauc cita mammīte un kas paliek viņai pāri, ko viņa var ziedot šiem ļoti mazajiem bērniņiem.

Tagad Latvijā ar kampaņas “Dod spēku vismazākajam!” palīdzību cer izveidot 61 tūkstošu eiro vērtu mātes piena banku.

TOP komentāri

  • Anta Zariņa
    0 0 0

    Anta Zariņa

    ok ziedos..bet pec tam slimniicaa par to paprasiis extra samaksu, vai liks izveeleeties maksaat vai maisijumu lietot..taa ir LV te nekas pa velti nenotiks..
  • Peteris Grava
  • SANDRA

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl