Latvijā ir otrs augstākais sieviešu īpatsvars skolotāja profesijā

Komentāri

Izrādās, ka Latvijā ir otrs augstākais skolotāju sieviešu īpatsvars starp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Mūsu valstī no visiem pedagogiem 83,2% ir sievietes, liecina statistika.

Visaugstākais skolotāju sieviešu īpatsvars ir mūsu kaimiņos – Igaunijā – nedaudz vairāk nekā 88%, bet trešo vietu šajā sarakstā ieņem Lietuva, kur skolotājas sievietes ir 81,2% no visiem pedagogiem.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Zemākais skolotāju sieviešu īpatsvars ir Grieķijā, Spānijā un Maltā – nedaudz virs 60%, Savukārt vidēji Eiropā 70% no visiem skolotājiem ir sievietes.

Interesanti, ka profesija “bērnudārza audzinātāja” tiešām jādēvē sieviešu dzimtē, jo pirmsskolas iestādēs strādājošo pedagogu – sieviešu skaits pārsniedz 99%.

 Skaties foto!

Runājot par pedagogu vecumu, statistika rāda, ka Latvijā 41,2% skolotāju no visām izglītības iestādēm sasnieguši 50 gadu slieksni, un tas ir sestais augstākais rādītājs ES. Ja vērtē datus par visu Eiropu, jāsaka, ka divas trešdaļas skolotāju tomēr ir jaunāki par 50 gadiem. Vislielākais vismaz 50 gadu vecumu sasniegušo skolotāju īpatsvars ir dienvidos, Itālijā – vairāk nekā 50 gadus veci ir gandrīz 62% no visiem skolotājiem.

Kā Latvijā šodien svinēja Skolotāju dienu, skaties šajā LNT Ziņu sižetā!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl