Latvijā ir liela interese par batāšu audzēšanu

3 komentāri

Katru gadu Latvijā ir pieejami arvien jauni eksotisko augu stādi, un pēdējā laikā pie mums novērojams batātes jeb saldā kartupeļa audzēšanas bums, vēsta TV3 ziņu raidījums “900 sekundes”.

Bulduru Dārzkopības vidusskolā darbs rit pilnā sparā. Agronomi liek stāda podos augu kompozīcijas, kas ne tikai mielos acis, bet arī garšas kārpiņas. Batāte ir absolūtā favorīte eksotisko augu sekcijā. Pašlaik audzē trīs to šķirnes.

“”Tatakoto” šķirne, kura raksturojas ar spilgti oranžo mīkstumu, piemērota cepšanai, var arī gatavot biezeņus, “Manhini” –  oranžā piemērota cepšanai daiviņās un arī čipsiem, un ar gaišam lapām ir “Makatea”, kuras bumbuļemi ir nedaudz gaišāks dzeltenums, arī piemērota cepšanai un biezeņu gatavošanai,” norāda Bulduru Dārzkopības vidusskolas ražošanas vadītāja Anda Rūtenberga-Āva.

Saldos kartupeļus var audzēt siltumnīcā, terasē, balkonā vai lodžijā. Galvenais, lai ir silts, mitrs un pietiekami daudz augu barības vielu.

Bulduru Dārzkopības vidusskolas ražošanas vadītāja Anda Rūtenberga-Āva

“Jo vairāk tam tiek saules gaismas, jo aktīvāk notiks fotosintēze un jo intensīvāk barības vielas tiks novirzītas tālāk lejā uz bumbuļiem. Pagājušā gada pieredze rāda – vasara bija salīdzinoši pelēcīga, bija maz saules, un bumbuļi neizauga diez cik lieli. Vidēja izmēra. Ja ir vairāk saules, tad iespējams lielākus bumbuļus dabūt.”

Tik lielu batāti kā veikalā Latvijā, protams, nav iespējams izaudzēt. Neraugoties uz dārznieku interesi, Latvijai īpaši piemērota saldo kartupeļu šķirņu selekcija arī nenotiek.

“Šī ir vairāk selekcija, kas nāk no Eiropas, tātad no pasaules. Mūsu gadījumā mēs esam batāšu stādus pirkuši no Francijas. Bet Latvijā strādā vēl joprojām pie parasto kartupeļu selekcijas metodēm,” atzīst Bulduru Dārzkopības vidusskolas ražošanas vadītāja.

Galu galā, tas, ko tieši stādīt balkonā, ir otršķirīgs jautājums. Galvenais, ka jebkura šāda darbošanās rada cilvēkiem prieku. Gan stādot nokarenos gurķus, gan novācot saldo kartupeļu bumbuļus rudenī.