Latvijā ierobežos “sliktos” taukus, kas “muļķo” mūsu organismu, radot vitamīnu un minerālvielu deficītu

1 komentārs

Jau šovasar no veikalu plauktiem var pazust virkne preču, jo stingrākai kontrolei tiks pakļautas veselībai bīstamās transtaukskābes.

No 1. jūnija Latvijā tiks noteikti stingri ierobežojumi to daudzumam pārtikas produktos – gan vietējos, gan ievestajos. Bažas gan šobrīd rada jautājums – kā tas tiks kontrolēts.

Hidrogenētie tauki jeb transtaukskābes dabīgi rodas ļoti niecīgos daudzumos. Visbiežāk ir sastopami rūpnieciski ražotie transtauki, kas ļauj būtiski samazināt ražošanas izmaksas, diemžēl uz patērētāju veselības rēķina.

Veselības ministrijā norāda, ka noteikumi attieksies tieši uz rūpnieciski ražotajiem transtaukiem.

Inga Birzniece
VM Sabiedriskās veselības departamenta pārstāve

Iedzīvotāji vairumā tomēr ikdienā lieto tieši tos pārtikas produktus, kuri satur rūpnieciski ražotās transtaukskābes, saldumi, konditorejas izstrādājumi, tās ir sāļās un saldās uzkodas.

Noteikumi paredz, jo mazāks tauku saturs pārtikā, jo lielāks pieļaujamais transtauku daudzums. Piemēram, sierā ar tauku saturu virs 20%, transtauku saturs nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz katriem 100 gramiem tauku kopējo daudzumu.

Eiropā tikai sešās valstīs transtaukskābju klātbūtne pārtikā ir ierobežota ar likumu. Tāpēc jaunie noteikumi attieksies uz visu Latvijā realizēto pārtiku – vietējo un importēto.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas priekšsēdētāja norāda, ka veiktās pārbaudes liecina, ka Latvijā ražotā produkcija jau ir gatava jaunajiem noteikumiem, taču par importēto produkciju nevar zināt. Tāpēc tieši ar to būtu jāsāk pārbaudes.

Vienas vienības laboratoriskā pārbaude izmaksājot aptuveni 50 eiro. Tāpēc līdz ar noteikumu izstrādi Ministru kabinetam tika lūgti papildus, nepilni 90 000 eiro šim gadam. Zemkopības ministrijā norāda, ka Pārtikas un veterinārajam dienestam nauda pārbaudēm diemžēl nav piešķirta. Tas nozīmējot, ka dienestam pārbaudes būs jāveic, pārdalot iekšējos resursus. Savukārt uzņēmējiem ir jādod sava artava veselīgas pārtikas noteikumu ieviešanā.

Ņemot vērā, ka transtaukskābes visbiežāk sastopamas lētos saldumos un treknos, eļļā vārītos, ceptos produktos jaunie noteikumi visvairāk ietekmēs tieši minēto pārtiku. Cenu kāpumu jauno noteikumu dēļ uzņēmēji neparedz, taču tas, ka varētu pazust daļa lētākie, importētie produkti ir ļoti iespējams.