Latvijā ierobežo veselībai bīstamās transtaukskābes

1 komentārs

Diena pēc kārtīgas līgošanas daudziem nāk ar pārdomām par veselīgu uzturu – un šādi produkti tiek meklēti arī veikalos, kur cepumiem, vafelēm, kūciņām, saldējumam un vairākiem citiem gardumiem noteikti stingri ierobežojumi veselībai bīstamo transtaukskābju daudzumam. Vai jaunās prasības, kas stājās spēkā šomēnes, tiek ievērotas?

Kopš šā gada 1. jūnija Latvijā ražotajiem vai importētajiem pārtikas produktiem jābūt mazāk kaitīgiem – tajos maksimāli pieļaujamais, dažādās smagās veselības kaitēs vainojamais transtaukskābju daudzums nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Lai tam gatavotos, mainot receptes vai tehnoloģijas, tika dots pietiekami ilgs – divu gadu laiks. Vai prasības tiek ievērots, to jūnijā sācis pārbaudīt Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Svetlana Aļminovča
PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte

Pārtikas veterinārais dienests bija plānojis šogad paņemt laboratoriskiem izmeklējumiem 50 paraugus. Varu teikt, ka šobrīd jau ir paņemts noteikts paraugu skaits, mēs gaidām rezultātus.

Proti, līdz šim jau paņemti 12 dažādi paraugi, tai skaitā saldējums, cepumi, vafeles ar pildījumu, taukos cepti miltu, kā arī kartupeļu izstrādājumi. Šogad vēl iecerēts uz valsts robežas paņemt 20 paraugus produktiem no trešajām valstīm. Transtaukskābju daudzumu mērīs arī apmeklējot ēdināšanas uzņēmumus. Pārbaužu rezultātu vēl nav, tāpēc vēl nevar gūt pārliecību, ka viss ir kārtībā. Dienesta pārstāve vien atklāja, ka līdz šim ejot vispārējās pārbaudēs, redzējusi uzņēmumu pašu veiktos testēšanas pārskatus,

“Katrā konkrētajā gadījumā, ko esmu redzējusi transtaukskābes saturs produktos bija atbilstošs, vismaz pēc tiem dokumentiem, ko uzrādīja,” min Aļminovča.

Iedzīvotāji paši visbiežāk nevar pārbaudīt, vai to pirktajos produktos veselībai bīstamā viela ir normas robežās, arī zema cena vēl neliecina par paaugstinātu transtaukskābju klātbūtni, – savulaik to izmantošana ražotājiem ļāvusi būtiski samazināt izmaksas.

“Varbūt es ieteiktu pievērst uzmanību produktiem, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenētas taukskābes, tur ar lielāka iespēja, ja varētu būt arī transtaukskābes,” saka Aļminovča.

Pārtiks tirgotāju pārstāvis uzskata, ka ar normu ievērošanu Latvijā vismaz lielos tirdznieccības tīklos visam vajadzētu būt kārtībā.

Noris Krūzītis
Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors

Tirgotāji jau savlaicīgi ir informējuši ar vēstulēm savus sadarbības partnerus. Šobrīd praktiski tai produkcijai, kas veikalu plauktos, viņai jābūt ar samazināto transtaukskābes saturu. Te bažas nevajadzētu būt nekādām, jo ražotāji paši ieinteresēti ievērot šo normu.

Pirms vairākiem gadiem par transtauksābju klātbūtni Latvijā ražotā produkcijā ažiotāžu bija sacēlis dāņu profesors. Salīdzinot ar pašreizējām prasībām, tolaik šo tauku īpatsvars bijis vairākkārt lielāks. “Orkla Confectionery & Snacks Latvija, kurā ietilpts “Laima”, “Staburadze”, “selga”, “Ādažu čipsi” un “Pedro”, pēdējos pāris gados ir pilnveidojusi ražošanas procesus.

Lineta Mikša
“Orkla Confectionery & Snacks” Latvija Sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja

Protams, ka mēs ievērojam un jau pirms stājās spēkā šie Ministru kabineta noteikumi, mēs sistemātiski pilnveidojam visus ražošanas procesus, lai transtaukskābju daudzumu produktos samazinātu līdz minimālajām vērtībām. Papildus tam veicām padziļinātu analīzi gan izejvielām, gan galaproduktiem katrā produktu grupā.

Pārtikas tirgotāji pieļauj, ka jauno prasību dēļ, iespējams, kāda ražotāja produktu Latvijas plauktos gan vairs nevarēs redzēt.
1 komentārs