Latvijā arvien biežāk manīti lāči. Vai veidojas pastāvīga to populācija?

5 komentāri

Ogotāji, sēņotāji un mednieki arvien biežāk dažādos Latvijas nostūros uziet lāču ķepu nospiedumus. Bitenieki arī satraucas par nopostītām dravām. Vai lāči arvien tikai ciemojoties ieklīst no kaimiņzemēm, vai, pēc vairāk nekā simts gadu pārtraukuma, ir atkal uz palikšanu apmetušies Latvijā?

Zinātnieki klāsta, ka pagaidām vēl nevarot runāt par pastāvīgas brūno lāču populācijas izveidošanos Latvijā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Līdz pagājušā gadsimta 70. gadiem lāču Latvijā praktiski vairs nebija. To medības bija atļautas un lielos dzīvniekus vienkārši izšāva. Nu, pēdējos gados regulāri parādās ziņas par dažādās vietās manītiem ķepaiņiem. Taču par savu lāču populāciju Latvijā vēl runāt nevar. Pētnieki gaida brīdi, kad lāči Latvijā sāks apmesties uz pastāvīgu dzīvi un radīt pēcnācējus, jo tikai tad var runāt par vietējo populāciju.

Gita Strode
Dabas aizsardzības departamenta direktore

Tādu zinātnisku apstiprinātu gadījumu, ka Latvijas pusē lāči vairotos, pagaidām vēl nav, bet tas ir iespējams kādā tuvākā nākotnē.

Lāči par savu dzīvesvietu izvēlas lielus purvu un mežu masīvus, kur netraucēti var uzturēties un mieloties ar ogām un skudrām.

Jānis Ozoliņš
Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” pētnieks

Mēs pat uzskatām, ka lāča lomu ekosistēmā varētu salīdzināt ar desmit āpšiem, jo desmit āpši gan svara, gan savās prasībās pret vidi, ko viņi ēd un ar ko barojas, apmēram aizstāj vienu ne pārāk lielu lāci.

Vislielākās izredzes sastapt ķepaiņus ir Austrumlatvijā, -viena no iecienītākajām vietām ir Limbaži. Tur visai bieži tiek uzieti ķepaiņu pēdu nospiedumi. Līdzīgi, kā citi meža zvēri, arī lācis lieki cilvēkiem acīs nerādās. Par spīti lielajam ķermenim, ķepainis ir piesardzīgs un bailīgs.

Foto – Latvijas teritorijā manītie lāči!

Lācis labi orientējas telpā un barību iegūst galvenokārt ar dzirdes un ļoti labi attīstītās ožas palīdzību. Lielie meža iemītnieki veikli rāpjas kokos, labi peld un tiem garšo dažādas ogas un medus. Pieauguša brūnā lāča tēviņa garums var pārsniegt 2 metrus un lācis var svērt vairāk par 300 kg. Tieši lāču pēdu nospiedumi korelē ar lāča ķermeņa masu. Pēdas lielums var pārsniegt 13cm.

TOP komentāri

  • Melnais humors
    +1 +1 0

    Melnais humors

    Paskaties statistiku un redzēsi,ka lielāko postu nodara cilvēks.cik pa nedēļu neiet bojā latvijā vien.tikt lāča saplosītam ir daudz nereālāk kā tikt tāda gudreļa kā tevis notriektam.zvērs arī savus bērnus nepamet un nesaražo naudas dēļ.esmu par dabu.
  • Mārtiņš
    +1 +1 0

    Mārtiņš

    Bebrus neievazāja,bet atjaunoja.Ievazāja jenotsuņus,kas nodara ievērojamāku postu par bebriem.
  • odijs

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

ASOCIĀCIJU TESTS! Mēs uzminēsim, kā Tu pavadīji vasaru!

ASOCIĀCIJU TESTS! Mēs uzminēsim, kā Tu pavadīji vasaru!

Vasaru pārsvarā pavadīji siltās zeķēs, vērojot lietus lāses aiz loga, vai arī gluži pretēji – aktīvi sportojot brīvā dabā, pa vidu daudziem koncertiem un festivāliem? Godīgi aizpildi šo testu un skaties – vai mēs spēsim uzminēt, kāda patiesībā bija Tava vasara!

Lasi vēl