Komentāri
Latvieši Jāņus svin Latvijā un vismaz 30 valstīs citur pasaulē
FOTO: Latvieši.com

Šogad ārpus Latvijas notiek vairāk nekā 50 latviešu Jāņu sarīkojumu vismaz 30 valstīs: ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Honkongā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Ķīnā, Krievijā, Maltā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā, liecina portāla latviešiem pasaulē Latviesi.com apkopotie dati.

Ārpus Latvijas 23. un 24. jūnijs nav brīvdienas, tādēļ daudzviet svinības notiek gan nedēļas nogalēs pirms, gan nedēļas nogalēs pēc, gan pat vairākas nedēļas iepriekš. Piemēram, nesen dibinātā Itālijas un itāļu Šveices latviešu biedrība Jāņus kopīgi ar folkloras kopu Teikas muzikanti ielīgoja jau 6. jūnijā vienlaicīgi ar biedrības atklāšanas svētkiem. Savukārt Dubaijā Jāņus svinēs 25. jūnijā, jo Apvienotajos Arābu Emirātos ceturtdiena un piektdiena ir oficiālās brīvdienas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Kā katru gadu Jāņu svinības ārpus Latvijas bagātinās viesi no Latvijas, piemēram, jau 19.jūnijā Rokingemas pilī sāksies latviešu Lielbritānijā Jāņu svinības trīs dienu garumā, kur uzstāsies grupas Dakota, Credo, kavergrupa Mazie Rakari un latviešu folkloras kopas no Lielbritānijas.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl