Kūpināšana pēc tradicionālajām latviešu metodēm ir apdraudēta, atzīst zemnieki

4 komentāri

Vai gaļas uz zivju kūpinātājiem Latvijā draud iznīkšana? Lielie ražotāji jau pārgājuši uz Eiropas Komisijas pieprasīto benzopirēna daudzuma samazināšanu kūpinājumos, bet aptuveni 100 mazajiem ražotājiem tās ir pārāk dārgas izmaksas. Zemkopības ministrija veikusi īpašu pētījumu par tradicionālajām kūpināšanas metodēm Latvijā un to iesniegs Eiropas Komisijā, cerot, ka mājražotāju darbam netiks pārvilkta svītra.

Gunta Miļūna kopā ar vīru Jāni jau vairākus gadu desmitus kūpina cūkgaļu, izmantojot sentēvu metodes – ar alkšņa malku un neizmantojot modernas iekārtas.  Arī šiem mājražotājiem draud darbības apturēšana Eiropas Komisijas pieņemto normu dēļ. Vēl 2014. gadā tika atklāts, ka tradicionālajos kūpinājumos benzopirēna daudzums pārsniedz atļauto divarpus reizes.

Ekrānuzņēmumi

“Mēs paši vedām uz laboratoriju savus kūpinājumus, un tika pārbaudīti. Nu un tika atklāts, ka tur ir tas benzopirēna līmenis pa augstu. Es saku, vienīgais kaut ko domāt ar kūpinātavām pārtaisīt, bet tad ir jādomā kaut kāda cita tehnoloģija. Pagaidām, kamēr mums to atļauj darīt, mēs to darīsim. Tad, kad tiešām aizliegs mums to, nu tad domāsim, – turpināt vai vienkārši tad pārstāsim kūpināt,” stāsta zemnieku saimniecības “Vainadziņi” vadītāja.

Latvija un vēl 10 Eiropas Savienības dalībvalstis pirms trim gadiem ieguva īpašu atļauju turpināt kūpināt pēc senām metodēm, neskatoties uz paaugstinātu benzopirēna līmeni. 2017. gada septembrī šī atkāpe savu spēku zaudēs. Tāpēc tika izstrādāts pētījums, kurā ir pierādīts, ka kaut gan samazināt benzopirēna daudzumu var, no tā cietīs kūpinājumu garša, smarža un izskats. Tādējādi Latvijai šī atkāpe ir nepieciešama arī turpmāk. Pretējā gadījumā 30% no visiem kūpināšanas uzņēmumiem būs spiesti apturēt savu darbību.

“Mūsu tradicionālie ražotāji spēj nodrošināt benzopirēna līmeni līdz 5 mikrogramiem kilogramā.  Ja viņiem šī te atkāpe nebūtu, tad viņiem būtu jāpiemēro samazinājums gandrīz 2,5 reizēs, šādā situācijā ļoti ciestu tradicionālu kūpinājumu mūsu ierastās garšas, smaržas un krāsas īpašības, līdz ar to tie vairs nebūtu tādi kūpinājumi, kā mēs pieraduši redzēt tirgū un plauktos. Katrā ziņā mēs nespējam nodrošināt samazinājumu zem 2 mg kg benzopirēnam, lai mēs varētu turpināt strādāt bez šīs atkāpes,” norāda Zemkopības ministrijas Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītājs Māris Valdovskis.

Tiek uzskatīts, ka benzopirēns negatīvi ietekmē cilvēku veselību. Tomēr, kā norāda Māris Valdovskis, kaitīgās vielas daudzums tradicionālajos kūpinājumos neapdraud veselību.

“No patērētāja veselības viedokļa būtu nepieciešams samazināt vēl maksimālāk šo te daudzumu, taču Eiropas Komisijas un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pētījumi rāda to, ka arī pie šī te atkāpes līmeņa patērētāja veselība nekādā veidā netiek apdraudēta, tas ir būtiskākais,” turpina Valdovskis.

Gadījumā, ja Eiropa Komisija šoreiz atteiksies piemērot īpašu atkāpi, teorētiski, mājražotāji var atteikties no tradicionālās kūpināšanas un pāriet uz moderno – ar speciālām iekārtām, kuru cenas mērojamas vairākos desmitos tūkstošos eiro. Tādas naudas zemniekiem nav.

“Nebūs vairs produkcijai kvalitātes, un ar lieliem mēs nevaram konkurēt. Mēs tikai ar kvalitāti varam konkurēt, nevis ar kvantitāti,” norāda zemnieku saimniecības “Vainadziņi” vadītājs Jānis Miļūns.

Video

TOP komentāri

  • SO.
    0 0 0

    SO.

    Ieteikums ievai-izaudzē kaut vienu ruksi, nokārto atļaujas, nokūpini, nokārto visu ar PVD, VID un pārdod,būsi stāvus bagāta, nebūs jāskauž.
  • ieva
    0 0 0

    ieva

    Es teikšu tā,tie kuri kūpināja priekš sevis tie arī to darīs,bet tie kuri grib indēt un nopelnīt nē.
    Lai nokūpinātu gaļu,lieli ieguldījumi nav vajadzīgi,grāvmalē sacērt alksni un kūpini.Mūsu lauksaimienieku kūpinātā gaļa ir zelta vērta,grib palikt stāvus bagāti!!!!! PAŠI DZEN SEVI UZ BANKROTU AR SAVĀM AUGSTAJĀM CENĀM!!!!!!!
  • Dace
    0 0 0

    Dace

    Visus gadus esam kūpinājuši un likuši galdā arī svētkos šo kūpināto gaļu. Un tagad kāds izdomā to aizliegt.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pavisam vienkārša recepte gardām maizītēm, kas būs pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem to krāsas dēļ. Un tie, kuriem bietes negaršo, nesatraucieties, jo bietes receptē galvenokārt pilda krāsošanas funkciju un to garša maizītēs teju nav jūtama.

Lasi vēl