Krīzes situācija bērnu aizsardzības jomā! Eksperti spriež, kā pasargāt bērnus no vardarbības

Komentāri

Latvijā ir pārāk daudz bērnu, kuri ik gadu cieš no vardarbības. Iestādes ir pārāk inertas, lai mazos pasargātu, bet sabiedrībā nav pat īsti izpratnes, kur ir robeža starp bērna audzināšanu un jau pārkāpšanu otrā pusē.

Šādi secinājumi izdarīti īpaši bērnu tiesībām veltītā augsta līmeņa konferencē, pēc kuras kļuvis skaidrs, – šo nozari gaida plašas pārmaiņas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

No vardarbības Latvijā cietis katrs trešais bērns, un pāri viņam nodarīts tieši ģimenē. Taču sabiedrība kopumā pret vardarbību ir pārsteidzoši iecietīga. Nosoda nepārprotamu sišanu, bet, piemēram, iepļaukāšanu, apsaukāšanu vai uzkliegšanu uzskata par pieņemamu.

To, ka bērnu tiesību aizsardzībā Latvijā tiešām iestājusies krīze, nu jau atzīst visaugstākajā līmenī. To padziļināja arī kompetentās Ilonas Kronbergas aiziešana no uzraugošās institūcijas vadības vien dažus mēnešus pēc stāšanās amatā.

Jautājums šonedēļ jau tika pacelts pie prezidenta, tagad – arī Saeimā starptautiskā konferencē, piedaloties ministriem un Pasaules Veselības organizācijas ekspertiem.

Tiesībsargs ir kritisks. No bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas neesot nekādas jēgas – krīzes centros nonāk 2000 bērnu, apsūdzības izvirza vien dažiem simtiem pieaugušo. Viņaprāt, vajadzīga jauna uzraugošā iestāde.

Par formu vēl var diskutēt, bet tam, ka reformām jābūt, piekrīt arī ministrijā. Labklājības ministrs Jānis Reirs ierosinājis bāriņtiesas pārņemt valsts paspārnē, lai nebūtu tā, ka rūpes par bērnu drošību variē atkarībā no tā, cik bagātā pašvaldībā viņš piedzimis.

Pieaicinātie eksperti vien izteica gandarījumu, ka problēmas beidzot tiek atzītas.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl