Krievu skolās eksāmeni būs jākārto latviešu valodā

26 komentāri

Jau no nākamā mācību gada mazākumtautību skolās ar krievu valodu eksāmeni būs jākārto latviski. Vispirms jaunā prasība atteiksies uz 12. klašu skolēniem, bet pēc trīs gadiem arī 9. klases absolventiem. Izglītības ministrija uzskata, ka tas nostiprinās valsts valodas zināšanas, tikmēr pret normu ir krievu skolu aizstāvji.

Kopš 2007. gada Latvijā izveidojusies visai ačgārna situācija, jo mazākumtautības skolās 12 klašu absolventi var izvēlēties, kādā valodā kārtot gala eksāmenus, tikmēr, piemēram, mazākumtautību skolās ar lietuviešu vai poļu valodas plūsmu, eksāmeni jākārto latviešu valodā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Šodien Ministru kabineta komiteja atbalstīja izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu, ka visu mazākumtautību skolu 12. klašu beidzējiem – no nākamā mācību gada, bet 9. klašu absolventiem – pēc trim gadiem, eksāmenos latviski būs jāatbild uz centralizēto un izvēles eksāmenu jautājumiem. Izņēmums būs – kāda no svešvalodām.

Pret priekšlikumu ir Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija, ar kuru ministrijai nav izdevies ideju saskaņot. Biedrība uzskata, ka tas mazinās krievu skolēnu konkurētspēju salīdzinājumā ar latviešu skolu beidzējiem.

Tikmēr ministrija akcentē, ka jau šobrīd likt eksāmenus krieviski izvēlas vien 15% krievu skolu absolventu, tāpēc tas viņu sniegumu nepasliktinātu, bet gluži otrādi – liktu vēl čaklāk apgūt valsts valodu. Jāatgādina, ka jau daudzus gadus mazākumtautību vidusskolās mācību priekšmeti jāapgūst saskaņā ar valodas proporciju – 60 pret 40 par labu latviešu valodai.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl