Komentāri
Krāšņas krāsas un pasakaina smarža! Dabas muzejā uzziedējušas skaistās peonijas
LETA

Latvijas Dabas muzejā nedēļu pirms vasaras saulgriežiem smaržo peonijas. No 13. līdz 16. jūnijam tur apskatāma izstāde “Krāšņā peoniju balle”, kas organizēta sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrību.

Latvijas dārza puķu karalis Aldonis Vēriņš 2014. gadā izdotajā grāmatā “Latvietis un viņa peonijas” rakstījis: “Mūsdienās zināms milzīgs peoniju šķirņu klāsts – Starptautiskajā reģistrā fiksēts vairāk nekā 8000. Speciālisti lēš, ka tikpat daudz ir nereģistrēto peoniju šķirņu.”

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Latvijā peonijas audzētas 200 gadus, tomēr tikai pēdējo desmit gadu laikā, līdz ar uzlabotu šķirņu pieejamību, tās kļuvušas ārkārtīgi pieprasītas dārzkopju vidū, un savā grāmatā Vēriņš rakstījis, “[..] vecmāmiņu un vecvecmāmiņu puķu atmoda Latvijā ir sākusies. [..] Peoniju audzētāju kolekcijās šodien ir jau vairāk nekā 1000 peoniju šķirņu, rit selekcijas darbs, tiek veidotas lielas perspektīvas sabiedriskās kolekcijas Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā, Kalsnavas arborētumā u.c.”

Izstādē Dabas muzejā piedalās Ināra Aire no Salaspils, Andris Berkins no Kroņauces, Dzintra Jurevica no Tukuma, Ingūna Leiškalne no Rīgas, Raimonds Petrovskis no Rīgas, Līga Popova no Priekuļu novada, Dagnija Voita no Kuldīgas novada, Aldonis Vēriņš, Nacionālais botāniskais dārzs un citi audzētāji.

Izstādes laikā Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības pārstāvji sniegs konsultācijas par peoniju šķirnēm, audzēšanu, selekciju un šķirņu izvēli dārzam.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl