Karstais laiks šogad bijis īpaši labvēlīgs vietējai arbūzu un meloņu ražai

0 Komentāru

Karstā vasara nākusi par labu Latvijas arbūzu un meloņu audzētājiem. Ogas šovasar ir padevušās īpaši saldas un līdz pat divām reizēm lielākas nekā parasti. Arbūzu un meloņu laukā viesojās arī “900 sekundes”.

Arbūzi un melones ir lielas ogas, tomēr pirmajā brīdī tās atrast nav nemaz tik vienkārši. Taču tā ir tikai iesācēju problēma, putni melones un arbūzus atrod visai vienkārši. Tāpēc uz lauka ir uzstādīta šāda briesmoņa balss.

Zaglīgo putnu skaits šajā vasarā ir krietni samazinājies. Taču, kā jau parasti tas notiek, parādās jauni gardēži.

“Mums šogad ir cits arbūzu pāridarītājs – stirnu buks. Tam ir iepatikusies tikai viena šķirne,” teic arbūzu un meloņu audzētāja Maija Kondratjuka.

Lauka saimniece norāda, ka stirnu buks ar kāju pārsit arbūzu un izēd. Atšķirībā no putniem buki pieklājīgi notiesā visu arbūzu, līdz vien tikai miza paliek pāri.

“Ja mums visas vasaras bija labas, tad šī bija īpaši laba.” Maija norāda, ka karstais laiks arbūziem un melonēm ir bijis īpaši labvēlīgs. Lielās ogas ir izaugušas vēl vismaz par trešdaļu lielākas.

“Tie parasti bijuši uz četriem līdz pieciem kilogramiem, bet šogad ir astoņi līdz 10 kilogrami. Es domāju, šogad laikapstākļi piešķīra to lielumu un arī saldumu, jo ir saldi un ļoti sulīgi. Un tirgū jautā – tie tiešām nav itāliešu? Mums ir svētdienās ekskursijas plkst. 11.00, cilvēki var atbraukt paskatīties,” saka audzētāja.

Šajā laukā Salas pagastā arbūzus un melones audzē jau vairākus gadus, un daudzi cilvēki ir pārliecinājušies, ka minētās ogas Latvijā aug ļoti labi. Tomēr joprojām daudziem tas ir pārsteigums.

“Joprojām netic, bet nu jau mazāk netic, bet ir vēl neticīgie. Sāk arvien vairāk audzēt sev un jautā, kā un ko. Tas ir labi, jo ir jāēd vietējā prece,” norāda arbūzu un meloņu audzētāja.

Daudzi arbūzu un meloņu cienītāji iepērkas turpat pie lauksaimniekiem. Iveta norāda, ka, reiz pagaršojot vietējās melones, uz citām vairs neskatās.

“Bet, protams, jūs pasmaržojat, kā tā smaržo, garša salda un fantastiska. Es domāju, ka visiem jābrauc iepirkties un jāēd tā prece, kas aug tepat uz vietas,” norāda pircēja Iveta.

Meloņu un arbūzu audzētāji joko. Ja turpināsies klimata pārmaiņas, tad Latvijas laukiem kādreizējie eksotiskie augļi un augi nebūt vairs nebūs nekas svešs. Ar arbūziem un melonēm tā jau ir noticis.

0 Komentāru