Komentāri

Pārtikas ražotāju iebildumu dēļ Ministru kabinetā šodien tā arī netika panākta vienošanās par pāreju uz jaunām transtaukskābju normām, ko drīkstētu saturēt dažādi produkti.

Ražotāji apelē pie laika trūkuma – ar gadu nepietikšot, lai nomainītu receptes, kā arī tehnoloģiskās iekārtas. Veselības ministrija gatava piekāpties, kā maksimālo pārejas periodu dodot trīs gadus.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Kopumā valdība atbalsta jaunās transtaukskābju normas pārtikā (to daudzums nedrīkstēs pārsniegt 2-4% no kopējā tauku daudzuma produktā), taču problēmas rada pārejas perioda noteikšana. Veselības ministrija bija iecerējusi atvēlēt gadu, lai ražotāji varētu iztirgot esošās preces un pārveidot ražošanu. Taču pārtikas uzņēmēji žēlojas, ka ar šo laiku nepietiks. Viņi norāda, – būšot gan jāmaina receptes, gan ražošanas iekārtas. Tas viss prasīšot investīcijas.

Skaties foto:

“Mēs nevaram runāt tikai par lieliem uzņēmumiem, mums jāatceras, ka Latvijā ir arī ļoti daudz mazu uzņēmumu, kurus šādas pārmaiņas finansiāli un administratīvi skars visvairāk. Viņiem šis gads varētu būt stipri mazs laika posms, lai pielāgotos jaunajiem nosacījumiem. Tāpēc mūsu viedoklis  – trīs gadi būtu pilnīgi pietiekami, lai adaptētos jaunajām prasībām,” sacīja Pēteris Liniņš, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis.

Ražotāju pusē ir arī Zemkopības ministrija, kas teic, – jaunie noteikumi skars nepilnus astoņus tūkstošus Latvijas pārtikas aprites uzņēmumu, kuri, iespējams, ražošanā un ēdienu gatavošanā izmanto transtaukskābes. Tas būšot papildu slogs un izmaksas arī Pārtikas un veterinārajam dienestam, kas pašreiz šādas analīzes no produktiem neņem.

Līdz šim daudzas valstis šādus ierobežojumus jau ir pieņēmušas. Tostarp ir, piemēram, Dānija, Austrija, Šveice un Ungārija. Bet ASV trīs gadu laikā plāno pilnībā aizliegt produktus, kas satur transtaukskābes, atzīstot tās par veselībai kaitīgām.

Skaties video!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl