Komentāri
Jauniem cilvēkiem sirds stājas, rādās halucinācijas – ārsti stāsta par “spaisa” sērgas upuriem
LETA

Jauniem cilvēkiem sirds te stājas, te skrien vājprātīgā ātrumā, rādās halucinācijas un ir izteikta agresija vai gluži pretēji – pilnīga apātija. Turklāt ne reti šādai “kaifošanai” ir letāls iznākums – šādi mediķi raksturo tā dēvētā “spaisa” upurus.

Patlaban Latvijā “spaisa” sērga ir mazinājusies, tomēr tā nav izskausta pavisam. Tagad slimnīcās nonāk aptuveni divi vai trīs šādi pacienti mēnesī. Agrāk – pat vienas dienas laikā varēja nonākt šāds skaits “spaisu” pīpējušu jauniešu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Problēma pēc savas aktualitātes nekur nav pazudusi. No medicīniskā viedokļa, spriežot par to, cik daudz “spaisa” upuru nokļūst slimnīcā – jā, tā vairs mums nav problēma,” pauž toksikologs Roberts Stašinskis.

Foto

Gaiļezera slimnīcā savulaik piedzīvotas dramatiskas ainas, kad neatliekamā palīdzība uzņemšanā vienu pēc otra veda sapīpējušos “spaisa” upuri.

Policijas dati liecina, ka “spaisa” daudzums samazinās arī nelegālajā tirgū. Par to liecina izņemto augu maisījumu daudzums, kas krities par pusi. Policijā akcentē, – šobrīd “spaiss” no troņa ir gāzts.

Patlaban no visām izņemtajām narkotikām psihotropās vielas ieņem vien trešo vietu. “Spaisu” apsteigusi marihuāna un metamfetamīns.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl