Jaunie personas kodi vairs nesaturēs personas sensitīvu informāciju

Komentāri

No nākamā gada jūlija visiem jaundzimušajiem piešķirs jauna veida personas kodus. Ciparu kombinācija vairs nesaturēs sensitīvu informāciju par personas dzimšanas laiku. Arī pieaugušajiem piešķirtas tiesības mainīt jau esošo personas kodu, bet tikai vienu reizi.

Jautājums par Latvijas iedzīvotāju personas kodu atbilstību cilvēktiesību pamatprincipiem aktualizējās pirms teju 10 gadiem. Toreiz Ģimenes ārstu asociācija sūdzējās Tiesībsargam par uzlikto pienākumu norādīt ārsta personas kodu uz dokumentiem, kas pieejami trešajām personām.

Ja kāda trešā persona redz cilvēka personas kodu, uzreiz ir saprotams viņa vecums un dzimšanas diena. Tas var novest līdz diskriminācijai gan darba attiecībās, gan citās jomās, secināja cilvēktiesību aizstāvji un Saeimas deputāti.

No nākamā gada Latvijā ieviesīs jauna veida personas kodus. Līdzīgi kā līdz šim – tie sastāvēs no 11 cipariem, ciparu kombināciju izvēlēsies dators. Visiem jaundzimušajiem personas kodus piešķirs automātiski no 1. janvāra. Arī pieaugušie vienreiz dzīvē varēs mainīt personas kodu. Tas nav obligāti.

Pieaugušajiem, kuri nomainīs personas kodu, jāatceras, ka būs jānomaina arī citi dokumenti. Piemēram, autovadītāja apliecība.

Personas kodus bez sensitīviem datiem lieto arī citās valstīs, ieskaitot ASV, Lielbritāniju, Vāciju un citas.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl