Jaunajiem pavāriem māca gatavot veselīgāk

Komentāri
Jaunajiem pavāriem māca gatavot veselīgāk
Foto: LETA

Eiropas Parlamenta informācijas birojs vairākas Latvijas profesionālās skolas un tehnikumus iesaistījis projektā Garšīgie likumi. Tā mērķis ir cilvēkus, kas pēc dažiem gadiem būs atbildīgi par mūsu maltīti, daudz precīzāk iepazīstināt ar produktu marķējumiem un tādiem terminiem kā nano pārtika, alergēni un ģenētiski modificēti organismi.

Vizuāli tā izkatās tieši tāpat, kā tradicionālā smilšu mīkla, no kuras tiek pagatavoti cepumi un citi konditorijas izstrādājumi. Taču Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma pasniedzēja gatavotā mīkla ir veidota no bezglutēna miltiem. Pēc neilga laika pildīti ar ievārījumu tie nonāk uz degustāciju galda. Tehnikums ir viena no 10 skolām Latvijā, kas iesaistījusies Eiropas savienības projektā Garšīgie likumi.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Tas ir projekts, kurā jaunie pavāri vēl pirms profesionālās karjeras uzsākšanas pastiprināti apgūst dažādus pārtikas izejvielu marķējumus un prot tos atpazīt.

Pagaidām viņi ir tikai pašā ceļa sākumā – praktiskie vingrinājumi ar pašiem vienkāršākajiem produktiem – bioloģiski ražotu jogurtu, tīru medu vai dārzeņiem.

Pagaidām nekļūdīties nav pārāk grūti. Audzēt un Ģenētiski modificētu pārtiku Latvijā nedrīkst, taču ĢMO sastāvdaļas Latvijā atrodamas atsevišķās izejvielās – augu eļļā, margarīnā, kukurūzā. Arī saldējumā, šokolādē vai cukurā. Ne visos, taču jāprot atšķirt.

Taču profesionāla pavāram vajadzēs orientēties arī alergēnos, un citā, ierindas lietotājam ne tik saprotamos jēdzienos, kas izlasāmi uz produktu marķējuma.

Šobrīd paēst garšīgi un pat galvenais veselīgi nemaz nav tik vienkārši. Pirmkārt, tas ir dārgāk, otrkārt, nav tik plašas izvēles. Pieaugot izglītotu pavāru skaitam, var cerēt arī uz piedāvājuma palielināšanos.

Lasi vēl