Komentāri
Jaunā pētījumā atklāti Latvijas iedzīvotāju pārtikas izvēles paradumi. Kādi tie ir?

Vismazāk veģetāro burgeru, sojas piena, maizes bez glutēna cienītāju Baltijas valstīs un visā pasaulē tika atrasts Latvijā. Šīs valsts patērētāji vismazāk vēlas pārtikas produktus, kas imitē oriģinālu, bet priekšroku dod jaunu garšu pieredzei, rāda starptautiskās tirgus izpētes kompānijas Nielsen dati.

Saskaņā ar pircēju pārtikas produktu izvēles kritēriju pasaules pētījuma rezultātiem vien 5% Latvijas patērētāju interesētu pārtikas produkti, kas ražoti kā alternatīva oriģinālam, savukārt 29% apgalvo, ka labprātāk izvēlētos izstrādājumus ar pilnīgi jaunu garšu.

“Veicot pētījumu, tika jautāts par pārtikas produktiem, kas paredzēti patērētājiem ar īpašām vajadzībām vai cilvēkiem, kuri šos produktus izvēlas pēc savas iniciatīvas. Latvijā ir pasaulē vismazāk jeb vien daži procenti pircēju, kurus interesētu veģetārie burgeri, augu izcelsmes piens vai cepti izstrādājumi, kuros nebūtu kviešos, rudzos un miežos atrodamās olbaltumvielas glutēna. Starp Baltijas valstu patērētājiem, kuri izvēlas specifiskus pārtikas produktus, izceļas lietuvieši – katrs desmitais no tiem nevēlētos atteikties no ieradumiem un izvēlētos produktus, kas imitē tradicionālos pārtikas produktus,” saka Nielsen vadītāja Baltijas valstīs Ilona Lepa.

Ierasto pārtikas produktu imitācijas, ja vajadzētu izvēlēties pārtikas produktu alternatīvas, pasaulē visvairāk izvēlētos Indonēzijas (46%), Indijas (42%) un Brazīlijas (32%) patērētāji. Vistuvāk tiem Eiropā atrodas ar senām kulinārijas tradīcijām bagātā Itālija (31%).

Pēc Lepas teiktā patērētāju noskaņojumam un pārtikas produktu izvēles kritērijiem uzmanība pirmkārt būtu jāpievērš ražotājiem, kuri tiecas izpatikt pircējiem, un jāpiedāvā tiem pārtikas produkti, kas atbilst reālajām vajadzībām.

“Latvijas pircēji izceļas ar to, ka vairāk par 70% no tiem vairāk vai mazāk interesējas par pārtikas produktu vai dzērienu sastāvu, apgalvo, ka zina par sintētisko sastāvdaļu ilgtermiņa ietekmi uz veselību. Tie ir aktīvi, zinātkāri un izglītoti cilvēki, kuri novērtē dabīgu garšu. Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijā ir visvairāk jeb 58% patērētāju, kuri pārtikas produkta veselīguma dēļ piekristu upurēt garšu,” teic Nielsen vadītāja Baltijas valstīs.

Igaunijā šādu cilvēku skaits veido 50%, Lietuvā – 54%. Pētījumu par patērētāju ieradumiem, kas saistīti ar pārtikas produktu sastāvdaļu izvēli, Nielsen veica šā gada februārī – martā, tīmeklī aptaujājot 515 respondentus Latvijā (502 Lietuvā, 506 Igaunijā).

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pavisam vienkārša recepte gardām maizītēm, kas būs pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem to krāsas dēļ. Un tie, kuriem bietes negaršo, nesatraucieties, jo bietes receptē galvenokārt pilda krāsošanas funkciju un to garša maizītēs teju nav jūtama.

Lasi vēl