Komentāri

Jāņu laikā daba ir pilnbriedā un tieši šis laiks ir vispiemērotākais zāļu tēju gatavošanai. Pierasts domāt, ka to lietu vislabāk pieprot zāļu sievas, taču TV3 Ziņas devās pie zāļu puiša, kuram tējas ir ne tikai sirdslieta, bet arī bizness.

Pametis Rīgā datorzinības, Jānis Vaivars savu senču zemē Skrīveru pusē audzē vairāk nekā simts ārstniecības augu. Pirms dažiem gadiem Jāni pat iecēla Latvijas labākā jaunā lauksaimnieka godā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Šeit tiek audzēti vairāk nekā 100 dažādi ārstniecības augi, gan glīti iekoptajās dobītēs, gan apkārtējās pļavās un mežos. “Ragāru” saimnieks Jānis Vaivars apstiprina senlatviešu gudrību – ka Jāņu laikā ziedošie augi ir paši labākie.

Jānis Vaivars
“Ragāru” saimnieks

Visā pārējā vasara arī var, bet šobrīd ej, kur gribi, viss ir ņemams. Varbūt kaut kas nav galējā stadijā, bet arī to tik un tā var ņemt, dzert un lietot, un žāvēt un smaržināt.

Jānis zināšanas par ārstniecības augiem gadu garumā mantojis no vecmāmiņas, kas nu jau aizgājusi viņsaulē. Arī ar zālīšu tēju receptēm viņš eksperimentē maz, lielākoties pieturoties pie vecmāmiņas izgudrotajām.

Ārstniecības tēju ražošanu Vaivars sauc par hobijbiznesu, tik ienesīgs tas neesot. Gadu garumā pārdodot tējas tirdziņos, viņš ievērojis, ko cilvēki labprātāk pērk.

Jānis Vaivars
“Ragāru” saimnieks

Dažas lietas ir palikušas nemainīgas – liepziedi, piparmētras, īstas stipras un nekādas savādākas, kumelītes. Pārējais viss ir desmit pakāpes mazāk. 50% no tējām ir nomierinošās, bet tas ir arī saprotams. Cilvēks tējas dzer, pirmkārt, lai relaksētos, otrkārt – ja apaukstējies.

Lietojot zāļu tējas, jāatceras, ka mazos daudzumos tās sniedz vienu efektu, lielos – tieši pretēju. Vaivars nav no tiem, kas pārstāv uzskatu – medikamentus lietot nevajag, jāpaļaujas tikai uz sentēvu gudrībām. Taču, lai uzveiktu apaukstēšanos, viņš talkā ņem tikai savas tējas.

Kā nezinātājam netīšām pļavā nesalasīt indīgos augus, piemēram, gundegas vai zirgskābenes? Ragāru saimnieks iesaka atcerēties dabas likumu – skaistie ziedi ir kaitīgākie.

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl