Izvirzītas divas versijas, kas varētu būt izraisījis “Stockmann” darbinieku saslimšanu ar vēdera infekciju

3 komentāri

Universālveikala “Stockmann” darbinieku vidū konstatēts masveida saslimšanas gadījums ar akūto zarnu infekciju. Inficēti 50 cilvēki. Vemšanu un caureju izraisošā slimība esot iegūta pēc pagājušajā nedēļā notikušajām “Trakajām dienām”.

Kas tieši izraisījis universālveikala “Stockmann” pussimta darbinieku saslimšanu ar vēdera infekciju jeb norovīrusu, skaidros laboratoriskos izmeklējumos. Šobrīd ir izvirzītas divas versijas. Pirmā – sadzīves kontakta ceļā. Otrā – inficēšanās notikusi darbinieku ēdināšanas blokā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Rita Korotinska skaidro: “Ja slimnieks nenomazgāja rokas pēc tualetes un pēc tam visu aplipināja ar netīrajām rokām, tālāk tā infekcija izplatījās cilvēku vidū.”

Zīmīgi, ka ēdināšanas pakalpojumu sniedz “Baltic Restaurants Latvia”, kas ierauts skandālā par bērnu saslimšanu Siguldas izglītības iestādēs.

“Baltic Restaurants Latvia” šo skaidro kā ļoti neveiksmīgu sakritību. Noliedz, ka būtu vainojami “Stockmann” darbinieku inficēšanā, jo sevišķi pēc gadījuma Siguldā ievērojot higiēnas standartus visaugstākajā līmenī.

Universālveikala “Stockmann” darbiniekiem “Baltic Restaurants” ir tikai viena no ēdināšanas iespējām, un ne visi saslimušie ēda uzņēmuma pasniegtās maltītes. Universālveikala darbinieki izmanto arī citas ēdināšanas iespējas, tai skaitā līdzi paņemto ēdienu no mājām.

Neviens no inficētajiem “Stockmann” darbiniekiem nebija tik smagā stāvoklī, lai vajadzētu hospitalizēt vai vērsties pie daktera. Inficētie ir visu četru pārdošanas, tostarp pārtikas nodaļas darbinieki. Publiskajā paziņojumā “Baltic Restaurants” apgalvo, ka starp saslimušajiem neesot neviena viņu darbinieka. SPKC LNT Ziņām apgalvo – starp inficētajiem ir kāds no ēdināšanas blokā strādājošajiem, taču neko konkrētāk neprecizēja.

Kad Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki nedēļas sākumā ieradās “Baltic Restaurants” apkalpotajā ēdināšanas blokā universālveikala “Stockmann”, inspektori neesot konstatējuši acīmredzamus pārkāpumus. Taču ekspertīzei paņemti nomazgājumi no ēdienu gatavošanas virsmām un produkcijas paraugus.

“Uzzinājām, izsekojām, kas ir piegādātājs izejvielām, konkrēti – putnu gaļai, un inspektori tika norīkoti uz gaļas sadales uzņēmumu, kur arī tika ņemti produkcijas un nomazgājumu paraugi,” skaidro PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina.

Laboratorisko izmeklējumu rezultāti, pēc kuriem būs iespējams noteikt, kas vainojams 50 darbinieku saslimšanā, būs zināmi jaunnedēļ.