Izrādās, tik iecienītās garneles var būt bīstamas veselībai

Komentāri

Eiropas brīdināšanas sistēmā tiek saņemti ļoti daudz brīdinājumu par iecienītajām jūras veltēm – garnelēm. Izrādās, 60% gadījumu garneles ir slimas un var būt kaitīgas veselībai.

“Garneļu audzēšanas procesā tiek lietotas dažādas ķīmiskas vielas, un attiecīgi garnelēm var piemesties slimības, un tas var ietekmēt cilvēku veselību,” saka Ingus Purgalis, Pasaules Dabas fonda Saldūdens programmu vadītājs.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Garneles uzturā visvairāk patērējot amerikāņi un japāņi, taču eiropieši arī diez ko neatpaliek. Šo jūras velšu cienītājiem ir pamats bažām par garneļu nekaitīgumu.

Eiropas Savienības ātrās brīdināšanas sistēmā ir ļoti daudz brīdinājumu tieši par garnelēm – piesārņojumu. Pētījumi rāda, ka garnelēs līdz pat 60% gadījumu atrod vai nu listērijas vai salmonellas, vai arī pret antibiotikām rezistentos stafilokokus.

Tikmēr pavāri ir pārliecināti, ka saceltā brēka ap garneļu kaitīgumu ir pārspīlēta. “Kad “uzpeld” Norvēģijas “pretlašu lobijs”, tad visos medijos parādās, ka Norvēģijas laši ir indīgi. Tad “uzpeld” tilapijas, tad Džeimijs Olivers uzrok kādu ātrās ēdināšanas ķēdi un tad rāda, kas tur “patiesībā” notiek. Būtībā tas ir politisks jautājums,” norāda pavārs Mārtiņš Sirmais.

Visvairāk garneļu tiek audzēts Dienvidaustrumāzijā, kā arī Brazīlijā un Ekvadorā. Garneļu fermas tiek ierīkotas visvērtīgākajās vietās. “Tiek izpostītas dabiski vērtīgās teritorijas – purvi, ligzdošanas vietas putniem, nārsta un patvēruma vietas,” stāsta Purgalis. Audzētavas pēc sevis radot tuksnešus un vietējie iedzīvotāji pēc tam ir spiesti pārcelties uz dzīvi citur.

Video!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl