Infektoloģe: Bērnu pasargāšanai no vēdera infekcijām regulāri jāmazgā rokas un atbilstoši jāuzglabā pārtika

0 Komentāru

Ilgstošā karstuma un pandēmijas apstākļu rezultātā daudzi bērni cieš no vēdera infekcijām, tāpēc ir būtiski mazgāt rokas un dabas apskatē ņemt līdzi tikai nebojājošu pārtiku vai arī to uzglabāt pienācīgos apstākļos, lai pasargātos no tām, vēsta TV3 Ziņas.

Bērnu slimnīcā neredzēti liels vēdera infekciju slimnieku pieplūdums. TV3 Ziņas skaidroja, kāpēc tā un ko darīt, lai nesaslimtu.

Ārsti skaidro – karstais laiks un pandēmijas apstākļi radījuši vēl nebijušu situāciju – aktivizējušās kā baktērijas, tā vīrusi, apdraudot bērnus teju ik uz soļa.

Bērnu slimnīcā ikdienu nonāk 100 mazie pacienti ar dažādām infekciju slimībām – pat tādām, kas ir neatbilstošas vasaras sezonai, piemēram, norovīrusiem un rotavīrusiem. Slimo arī bērnu mammas, piemēram, ar tā saukto “ziemas vēdergripu”, kas vasarai nebūt nav raksturīgas.

Infekcijas bērni var saķert peldoties mazās, uzsilušās ūdenstilpēs, ja ūdens nonāk mutē vai degunā, vai arī ēdot nemazgātus vai bojātus augļus, dārzeņus, nemaz nerunājot par gaļu, piena produktiem, kas karstumā ātri bojājas.

“Tās situācijas vecākiem tiešām ir trauksmainas. Viņi netiek galā mājas apstākļos,” novērojusi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Gunta Laizāne.

Tā ir vemšana, augsta temperatūra, šķidra vēdera izeja, kam ir ūdeņains raksturs vai asins piejaukums.

Bērni parasti ārstējas pāris dienas, smagākajos gadījumos viņus pieslēdz pie sistēmas, un tikai tad laiž mājās, lai tur apārstējas līdz galam. Slimnīcā uzsver – nevienu smagu gadījumu neaizraidīs prom, bet jārēķinās, ka ārstiem tāda slodze, kāda vēl nav pieredzēta.

Gunta Laizāne, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe

“Vecākiem jārēķinās, ka slodze slimnīcā ir ļoti liela, neatliekamās palīdzības nodaļa ir pārpildīta, iespējams, ka virkne vecāku var darīt kaut ko iepriekš, lai nenonāktu šādā situācijā.”

Šeit ir vairāku faktoru sakritība. Karstais laiks dara savu, vēl viens faktors ir iepriekšējais gads, noslēgtība, kad visi bija mājās, netika komunicēt viens ar otru.

Pats svarīgākais – bieži mazgāt rokas un, dodoties atpūtā dabā, ņemt līdzi tikai tādu pārtiku, kas nebojājas, vai arī uzglabāt pienācīgos apstākļos. Pietiek ar sagrieztu arbūzu, persikiem vai citiem augļiem, kas stāv labu laiku uzkarsušā somā, lai tur savairotos baktērijas un mazulim radītu pamatīgas veselības problēmas.

Ilga Zepa, PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte:

“Bojājās visi produkti, pieņemsim, augļi, dārzeņi, kamēr nav sagriezti – nekas! Bet, līdzko nomazgājam, sagriežam, arī augļi un dārzeņi bojājas.”

Protams, vasarā nebūtu nopietni ņemt līdzi gatavus salātus, kas sagatavoti ar krējumu, majonēzi, jo tur ļoti strauji tas notiek.

Eksperti uzsver, ka jāuzmanās arī grilējot. Bieži vien pieaugušie mēdz ēst ne līdz galam izceptu gaļu, piemēram, vistu. Ja pieaugušajam tas nekādas problēmas neradīs, tad bērniem šāds ēdiens var izraisīt nopietnas veselības komplikācijas.

0 Komentāru