Iespēja ielūkoties slepenā bunkurā un doties ekstrēmā pastaigā! Zaķusalas tornis piedzīvos pārmaiņas

Pievienot komentāru
Iespēja ielūkoties slepenā bunkurā un doties ekstrēmā pastaigā! Zaķusalas tornis piedzīvos pārmaiņas
EDIJS PĀLENS, LETA

Rīgas televīzijas tornis, kas ir augstākais Eiropas Savienībā (ES), tuvojas pamatīgām pārmaiņām. Pirms dažām dienām izsludināts torņa pārbūves konkurss.

Paredzams, ka pēc pārmaiņām tornis kļūs arī par adrenalīna mednieku iecienītu vietu. ES augstākais tornis vārda tiešā nozīmē cilvēkus var uzcelt mākoņos. Taču kā jau katrai augstai būvei arī Rīgas televīzijas tornim ir svarīgs pagrabs. Pēc rekonstrukcijas torņa pakājē esošā patvertne tiks atvērta apmeklētājiem.

“Pēc torņa rekonstrukcijas mēs plānojam to atstāt kā tādu vēstures liecību,” Radio un televīzijas centra pārstāve Vineta Sprugaine stāsta par nākotnes iecerēm, kas tiks realizētas jau tuvāko gadu laikā. Tiks saglabāta ne tikai atomkara patvertne, bet arī īpašais evakuācijas tunelis.

“Bet arī tas būs viens no ekspozīcijas elementiem, iespēja caur šo tuneli doties laukā no bunkura,” saka Sprugaine.

Pagaidām šī vieta ir slepena, bet pēc torņa rekonstrukcijas šeit varēs nākt ikviens apmeklētājs.

Protams, pats galvenais atrodas 371 metru augstā torņa teju pašā virsotnē. Ierastais skatu laukums nepilnu simts metru augstumā pēc pārbūves kļūs krietni aizraujošāks.

“Pirmkārt, šis vairs nebūs vienīgais skatu laukums, kur varēs pacelties. Otrkārt, šeit būs ekskluzīva iespēja sajust putna brīvību, izkāpjot ārpus torņa veidola – stikla kubos. Būs pilnībā caurspīdīgi kubi, bez režģiem, rāmjiem,” stāsta Sprugaine.

Stikla kubu salaiduma vietās turēsies kopā ar īpašu līmi, kubi tiks darināti šeit pat Latvijā.

Vēl augstāk – 200 metrus virs jūras līmeņa – ved pavisam neliels lifts, kur ietilpst tikai divi cilvēki. Uz šo augstumu varēs doties paši drosmīgākie.

Saucamais “sky walk” – pastaiga debesīs vai pastaiga uz malas – cilvēki ar īpašu drošības aprīkojumu, ja laikapstākļi to ļaus, varēs izbaudīt pilnīgi jauna līmeņa adrenalīnu.

“Jo tas ir augstāks, jo tas ir šaurāks, un pati augša ir pavisam šaura, līdz ar to bija nedaudz jāpakasa aiz auss un jāpadomā, kā padarīt to skatuviskāku,” arhitekts Sergejs Ņikiforovs norāda, ka televīzijas torņa pārbūve ir visai sarežģīts izaicinājums. Torņa siluetu mainīt nedrīkst, tai pat laikā vietās, kur iepriekš apmeklētāji netika ielaisti, ir jāpalielina cilvēku piekļūšana. Tāpēc, piemēram, uz augstāko punktu vedīs divstāvīgs lifts.

“Mēs gribam ar vienu setu uzcelt augšā piecus cilvēkus, nozīmē, ka tam pacēlājam jābūt divos stāvos; tā kā tas ir ogļu šahtās, viņi ceļ uzreiz vairākos stāvos, un šeit tas pats,” stāsta Ņikiforovs.

Pēc rekonstrukcijas tornis būs ne tikai tūristu magnēts. Televīzijas augstiene joprojām saglabās līdzšinējās funkcijas un veiks arī vērienīgu izglītošanas funkciju un būs komunikāciju tehnoloģiju nozares notikumu vieta. Rekonstrukcija, paredzams, noslēgsies pēc trīs gadiem.