8 komentāri

Cilvēki, kuri Latvijā atgriezušies pēc dzīves ārzemēs, ir vienlaikus pārtikušāki un ar dzīvi neapmierinātāki nekā tie, kuri visu mūžu pavadījuši dzimtenē – tas secināts migrācijas pētnieka Mihaila Hazana jaunākajā pētījumā. Par to stāstīsim caur uzņēmēja Daumanta Pabriežas pieredzes prizmu – viņš Latvijā atgriezies pēc astoņiem ārzemēs nodzīvotiem gadiem un atzīst, – nākas piedzīvot arī kultūršoku.

Daumants Pabrieža ir uzņēmējs – viņš saimnieko ātrās ēdināšanas restorānā “Subway” Vecrīgā. Tomēr ceļš uz šo biznesu bijis garš un līkumots. Ideja par restorāna franšīzes vešanu uz Latviju viņam radusies tikai tad, kad, atgriežoties dzimtenē, pēc ārzemēs nodzīvotiem astoņiem gadiem viņš nav varējis atrast darbu. Daumants jau bērnībā sapratis, ka grib studēt ārzemēs. Jau skolas laikā gadu pavadījis ASV, bet uzreiz pēc vidusskolas izvēle kritusi uz Angliju, kur prestižajā Bredfordas universitātē apguvis biznesa vadību. Plāns bijis iegūt izglītību un atgriezties Latvijā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
Daumants Pabrieža
uzņēmējs

Anglijā dzīvojot, vienmēr tas bija zemapziņā – es esmu šeit tikai pagaidām, es šeit nedzīvoju. Tā ka, ja man tad prasītu, kur tu dzīvo, tad es teiktu – Anglijā esmu pagaidām, tikai mācos, tikai pagaidām.

Tomēr Anglijā sanācis nodzīvot septiņus gadus, ieskaitot laiku ASV, kopumā svešumā pavadīti astoņi gadi. Pēc studijām viņš vairākus gadus nostrādājis par menedžeri vienā no starptautiskajām auto īres kompānijām. Bet pienācis brīdis, kad bija jāizlemj – veidot karjeru Anglijā vai tomēr atgriezties dzimtenē.

Daumants Pabrieža
uzņēmējs

Latvija vilināja atpakaļ – ģimene, draugi, izdomāju, ka pietiek. Septiņi gadi tas ir daudz, jābrauc atpakaļ mājās.

Līdz pirmajam nepatīkamajam pārsteigumam pēc atgriešanās gan nebija ilgi jāgaida – meklējot darbu, Daumantam radās sajūta, ka viņš Latvijā nevienam nav īsti vajadzīgs.

Daumants Pabrieža
uzņēmējs

Sūtīju savus CV, un neviens neatbildēja. Goda vārds. Man bija pieredze ASV, augtākā izglītība no Anglijas prestižās universitātes. Bija tāda ļoti dīvaina sajūta, kā? Nu ko cilvēki sagaida? Ko tie uzņēmumi vispār sagaida?

Kaut tas sakritis ar brīdi, kad Latvijā visaktīvāk notika debates par reemigrācijas veicināšanu, Daumants tā arī nav saņēmis nekādu konkrētu palīdzību no valsts. Drīzāk tieši otrādi – saskarsme ar valsts iestādēm bijusi nedraudzīga.

Daumants Pabrieža
uzņēmējs

Kultūršoks var būt bija tajā, ka tu aizej uz valsts iestādēm un tur tevi nevis sagaida ar smaidošu seju un vēlmi palīdzēt kā Lielbritānijā, bet tu atnāc un tev prasa apmēram tā – nu, ko tu nezini, ko tu gribi?

Daumanta pieredze teju vārds vārdā saskan ar Latvijas Universitātes nupat publicētā reemigrācijas pētījuma secinājumiem. Tā autors Mihails Hazans stāsta, ka reemigranti par lielāko problēmu, atgriežoties Latvijā, visbiežāk piemin tieši grūtības atrast darbu. Tomēr vienlaikus starp reemigrantiem ir mazāks bezdarbnieku procents nekā starp Latvijā visu mūžu pavadījušajiem cilvēkiem. Tāpat viņi saņem lielākas algas un starp viņiem ir vairāk uzņēmēju, jo daudzi reemigranti itin veiksmīgi izmanto ārzemēs gūto darba pieredzi un izglītību.

Mihails Hazans
migrācijas pētnieks

Viņu panākumi darba tirgū ir daudz labāki nekā vidējam Latvijas darba vecuma cilvēkam. Virs 700 eiro uz rokas saņem trešdaļa no remigrantiem un tikai 21% no pārējiem iedzīvotājiem.

Par spīti tam reemigranti ir kritiskāk noskaņoti pret dzīves apstākļiem, vidi un sabiedrību Latvijā.

Mihails Hazans
migrācijas pētnieks

Mani pārsteidza, cik izplatīts tas ir. Jo tomēr tie ir mūsu cilvēki, kam it kā šeit nekādu pārsteigumu nav jābūt.

Viņaprāt, tas varētu būt skaidrojams ar faktu, ka daudzi reemigranti Latvijā atgriežas pēc nevis viena vai diviem, bet pieciem un pat vairāk ārzemēs nodzīvotiem gadiem, tādēļ jau paspējuši pierast pie šo valstu vides un saskarsmes kultūras. Hazans gan piebilst – atšķirībā no vidējā algu līmeņa valstī, kas var mainīties tikai ar laiku, šī ir problēma, kurai būtu iespējams straujš un radikāls risinājums.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl