Hospitalizēts jau otrais cilvēks, kurš saindējies ar murķeļiem

Komentāri

Toksikoloģijas un sepses klīnikā hospitalizēts jau otrais pacients, kurš saindējies ar murķeļiem jeb bisītēm.

Šīs sēnes ir indīgas, un ēšanai tās jāprot pagatavot. Taču iesācēji šīs pavasara vēstneses viegli var sajaukt ar lāčpurniem, kuri nav indīgi.

Šonedēļ hospitalizētajam jaunajam vīrietim pēc šo pavasara sēņu lietošanas parādījušies visi saindēšanās simptomi.

Ekrānuzņēmumi

”Sākotnēji sliktu dūšu, vemšanu, diskomfortu vēderā, kas bija minētajam pacientam, bez tam izraisa arī nelielas nervu sistēmas darbības traucējumus, kas var izpausties kā galvassāpes un reiboņi, bet smagākos gadījumos var parādīties arī nopietni aknu un nieru darbības traucējumi,” stāstīja toksikologs Roberts Stašinskis.

Pacients murķeļus jeb bisītes bija iegādājies tirgū. Šīs sēnes kļūst par ēdamām tikai tad, kad tās ir pareizi pagatavotas – bisītes jāmērcē aukstā ūdenī, tad ilgi jāvāra. To nezinot, saindēties var diezgan ātri.

Tikmēr Latvijas tirgos bisītes patlaban piedāvātas plašā sortimentā. Pārdevējs Ruslans atzīst, ka pie viņa tās pērk tikai tie, kuri zina, kā šīs pavasara sēnes pagatavot.

”Jā, pērk zinātāji, un viņi zina, kas ir bisītes un kā tās pagatavot. Restorāni arī iegādājas. Ja pareizi gatavo, nekādu skādi veselībai nodarīt nevar,” uzskata Ruslans.

Tomēr tiem, kuri lāčpurnus no bisītēm atšķirt nevar, speciālisti iesaka pavasara sēnes uzturā nelietot un sagaidīt gailenes, kas parādīsies jau pēc mēneša. Tās ne ar kādu citu sēni sajaukt nav iespējams.

Sēņu pētniece, mikoloģe Inita Dāniele atzīst, ka pati murķeļus nelasot. ”Var saindēties, vārot un ieelpojot tvaikus, pat tādi gadījumi bijuši. Es pati bisītes nelasu un arī citiem neiesaku, jo pazīstamu cilvēku vidū zinu kādus desmit dažādus saindēšanās gadījumus,” stāstīja Dāniele.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl