Godalgotais zinātnieks Kārlis Agris Gross brīvajā laikā ražo itāļu saldējumu

Komentāri

Siguldā nu jau kādu laiku godalgots tehnisko zinātņu doktors Kārlis Agris Gross ražo itāļu saldējumu, un to var iegādāties kafejnīcās Siguldā un Rīgā. Viņa metode atvesta no Itālijas- tāpēc viņa saldējums saucas- “Dželato”.

Kārlis Agris Gross ir Austrālijas latvietis, Rīgas tehniskās universitātes pētnieks, apbalvojuma laiks “Ziedonim laureāts” un vienkārši saldējuma entuziasts.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Kārlis savu sievu Zani satika 1989. gadā, kad viņa ar kori “Daugaviņa” atbrauca uzstāties viņa dzimtajā Austrālijā. Kopš tā laika pāris ir dzīvojis ASV, Somijā, Francijā, un arī Austrālijā. Bet pirms aptuveni desmit gadiem senču dzimtenes vilinājums izrādījās nepārvarams.

Kārlis Agris Gross
Tehnisko zinātņu doktors

Pienāca tas laiks, kad sieva paskatījās un teica – braucam. Es teicu, jā, braucam. heheh.

No intereses par īstu hobiju, saldējums viņam pārauga, kad pabeidzot postdoktora studijas ASV, viņš sevi atalgojis nopērkot lietotu saldējuma maisītāju. Tagad, divdesmit gadus vēlāk, viņš vada pats savu saldējuma ražotni – “Bliss Dželato”. Nelielā namiņā aiz vasarnīcas Siguldā uzstādītas profesionālas maisīšanas un saldēšanas iekārtas.

Tēvs ar savu hobiju ir aplipinājis arī savus dēlus Matīsu un Aleksandru. 15 gadus vecais Aleksandrs pats jau gatavo dželato tortes pēc klientu pasūtījuma.

Saldējums, it sevišķi dželato, kura struktūrā ir gan ūdens, gan ledus kristāliņi, daļēji sasaistās arī ar Kārļa zinātniskajām interesēm – metastabiliem materiāliem. Īstā māksla un matemātika ir pareizās proporcijas atrašanā starp visām izejvielām.

Ar receptēm gan var eksperimentēt. Vienkārši jāzina, ko dari. Un Kārlis ir izgājis profesionāla dželato gatavotāja kursus Boloņā Itālijā. Tādēļ šodien ģimene izmēģina ceriņu ziedu dželato recepti.

Dželato izgatavošanā tiek izmantoti līdz pat astoņi dažādi cukura veidi, kas regulē ne tikai saldumu, bet arī tādas īpašības, kā salšanas temperatūru un biezumu. Tādēļ nekur tālu no inženierzinātnēm un matemātikas nevar aiziet.

Kārlis Agris Gross
Tehnisko zinātņu doktors

Ir jādomā par katru temperatūras maiņu, un kā tas ietekmē to gala rezultātu. Būdams materiālpētnieks, es uzreiz varu saprast visas šīs nianses. Un tad tas man ir daudz vieglāk un patīkamāk.

Lai pagatavotu ceriņu dželato vispirms ceriņu ziedi jānotur ūdenī vismaz dienu. Tad ūdeni sajauc ar saldinātājiem un uzsilda, un blenderī samaisa ar pašiem ziediem, lai cukurs nepārmāktu ceriņu garšu.

Dželato no saldējuma atšķiras ar zemāku tauku saturu. Un tajā tiek izmantots vairāk svaigu materiālu

NOSAKI SAVU PEDANTISMA LĪMENI!

NOSAKI SAVU PEDANTISMA LĪMENI! 50

Tests – nosaki savu pedantisma līmeni! Iespējams, tu jau sen kaitini savus draugus un tuvākos! Pārspīlēta kārtībmīle vai Miss bardaks, to vari noskaidrot šeit.

Lasi vēl