Komentāri
FOTO: Skaties, kā izskatās 100 eiro vērtās baravikas Rīgas Centrāltirgū
FOTO: LETA

Pavasarī neierasti, bet patiešām – vai nu cītīgs sēņotājs, vai arī ļoti turīgs cilvēks jau maijā varēja nobaudīt šā gada baraviku mērci! Sēņu karalienes uz šķīvjiem steidz servēt glauni restorāni. Bet tirgū tās var nopirkt pat par 100 eiro kilogramā.

Skaties foto!

Jau gandrīz divas nedēļas Kalnciema kvartāla restorānā gardēžu garšas kārpiņas tiek lutinātas ar šogad Latvijas mežos augušām sviesta bekām, apšubekām un pat baravikām. ”Tie, kas nav dzirdējuši, tie izbrīnās un pat saka – kā, ko un kā un pat saka – parādiet mums, atnesiet, mēs neticam,” par šā gada sēņu ražu stāsta restorāna Māja šefpavārs Kazimirs Krūmiņš

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Šīs meža veltes restorāna virtuvē nonākušas no Ādažu puses, un arī pašiem virtuves saimniekiem agrā sēņu raža bijis pamatīgs pārsteigums, ar kuru iepazīstinājis ilggadējais produktu piegādātājs – zemnieks. ”Pusotru nedēļu atpakaļ viņš mums piezvanīja un piedāvāja, ka ir tāda iespēja paņemt svaigas baravikas, pats biju godīgi izbrīnīts, negaidīju, ka tik ātri,” stāsta Kazimirs Krūmiņš.

Taču sēņu pētnieki jeb mikologi zina teikt, ka arī iepriekšējos gados šajā laikā dažviet bijis pa kādai bekai, turklāt sēnes esot vieni no organismiem, kas pielāgojušies ļoti mainīgajiem Latvijas apstākļiem. Ir pat atrastas gailenes janvārī. ”Tas, ka tās varbūt ir vairāk nekā parasti, nav tādi tikai atsevišķi gadījumi, bet, ka vietām ir diezgan daudz un ka jau var salasīt mērcēm un pat restorānam nodot, tas varbūt ir saistīts ar laika apstākļiem. Godīgi sakot, jūtamies brīžiem kā rudenī, un sēnes acīmredzot arī tāpat jūtas,” skaidro Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele

Šā gada ažiotāžu ap sēnēm mikologi skaidro arī ar faktu, ka cilvēki aktīvāk par dažādām parādībām ziņo arī sociālajos tīklos. Pirmo ziņu Dabas muzejs saņēma pirms vairākām nedēļām par bekām Rīgā, bet nu jau zina, ka tās pamanītas daudzās vietās visā Latvijā. Meža sēņu salidojumu no visdažādākajiem Latvijas novadiem var novērot Rīgas Centrāltirgū.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl