Brīdina par iespējamu masalu uzliesmojumu Latvijā

5 komentāri
Brīdina par iespējamu masalu uzliesmojumu Latvijā
Foto: Pixabay.com

Masalu uzliesmojumi Eiropā apdraud valstis ar pārāk vāju imunizācijas līmeni, tostarp arī Latviju.

Smagā slimība strauji izplatās Francijā, Vācijā, Itālijā, Rumānijā, Polijā, Šveicē un Ukrainā. Lai gan par minimālu imunizācijas līmeni sabiedrības aizsardzībai uzskata 95% iedzīvotāju, Latvijā tas ir zemāks. Pirmo vakcīnu saņēmuši vairāk kā 93% iedzīvotāju, bet otro – teju 89%.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Latvijā otrā vakcīnas deva pret masalām ir ieviesta 1987.gadā. Tas nozīmē, ka ja cilvēks ir vecāks par 30 gadiem, iespējams viņš nav saņēmis šo otro vakcīnas devu pret masalām un tādā gadījumā, ja ceļo uz kādu no šīm valstīm, kur reģistrēti uzliesmojumi, vajadzētu saņemt otru devu. Jo lielāks nevakcinēto skaits sabiedrībā, jo lielākas iespējas, ka infekcijas slimība var uzliesmot,” skaidro SPKC epidemioloģe Ieva Kansone.

Masalas ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, piemēram, cilvēkam klepojot vai šķaudot. To uzskata par smagu slimību, jo tā var izraisīt komplikācijas, kas atstāj sekas uz veselību dzīves garumā.

TOP komentāri

  • Ina
  • nu nu
  • šura
    0 0 0

    šura

    manā bērnībā ar masalām izslimoja gandrīz vai otrs bērns un ieguva imunitāti uz tālāko veselības stāvokli tas neietekmēja,tad sākas masveidīga vakcinēšana,pirmo poti dabūju kad man bija kādi astoņi gadi un jau biju izslimojusi, kaut vai jau bija iegūta imunitāte padomju laikos uz to neskatījās ,vakcinēja visus pēc kārtas

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl