Biedrība: Daudziem uzņēmumiem lēmums par atļauju sākt terašu darbu ir bijis kā “cerību stars, ka viņi varēs izdzīvot”

0 Komentāru
Biedrība: Daudziem uzņēmumiem lēmums par atļauju sākt terašu darbu ir bijis kā “cerību stars, ka viņi varēs izdzīvot”
OKSANA DŽADANA, F64

Daudziem uzņēmumiem lēmums par atļauju sākt terašu darbu ir bijis kā “cerību stars, ka viņi varēs izdzīvot, atzina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis.

Viņš norādīja, ka starp ēdinātājiem ir ļoti daudz mazo un ģimenes uzņēmumu, kuriem jāsaredz biznesa pamatojums, vai darba atsākšana klātienē, apmeklētājiem atverot terases, būs izdevīga. Tāpēc lēmums par terašu atvēršanu būs katra paša uzņēmēja biznesa izšķiršanās, jo ne visiem iespējams ievērot epidemioloģiskās drošības prasības, tomēr ļoti daudz ēdinātāju darbu klātienē atsāks.

Vienlaikus Jenzis uzsvēra, ka daudziem uzņēmumiem lēmums par atļauju sākt terašu darbu ir bijis kā “cerību stars, ka viņi varēs izdzīvot”.

Viņš atzīmēja, ka daudzi nozares darbinieki varēs atgriezties no dīkstāves. “Tas ir ļoti iepriecinošs moments, jo viesmīlības nozare pati par sevi pasaka, ka tā nav pārtikas ražošanas nozare, kas varbūt pēdējā pusgada laikā tāda ir bijusi, gatavojot ēdienu līdzi ņemšanai. Viesmīlības nozarē ļoti svarīgs ir komunikācijas moments ar viesi, tikšanās ar viņu, pozitīvu emociju radīšana,” klāstīja Jenzis.

Viņš minēja, ka prasība par darba laika ierobežošanu no plkst. 6.00 līdz 21.00 ir kompromisa variants, jo sākotnēji esot runāts par iespēju terasēm strādāt līdz plkst. 22.00. No Jenža teiktā noprotams, ka vismaz pagaidām uzņēmēji negrasās prasīt darba laika pagarināšanu, lai arī esot bijuši ēdinātāji, kuri bija jau veikuši rezervācijas līdz plkst. 22.00.

Arī prasības par personu skaitu, kuras varēs atrasties pie viena galdiņa, esot kas tāds, kam ēdinātāji jau bijuši gatavi. Paredzēts, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām, no tām ne vairāk kā četras varēs būt pilngadīgas personas.

Jenzis akcentēja, ka arī iepriekš, kad ēdinātāju klātienes darbam bija izvirzīti apmeklētāju skaita ierobežojumi, lielu incidentu par šo prasību pārkāpumiem neesot bijuši. Ja tādi bija, tad vairāk saistīti ar ārvalstu viesiem. “Domāju, ka Latvijas viesi ir ļoti likumpaklausīgi un ciena viens otru,” sacīja LRB prezidents. Uzņēmēji arī cer uz labu sadarbību ar Valsts policiju un pašvaldības policiju, ja nu tomēr kādi incidenti būs.

Ēdināšanas iestādēs būs jābūt izvietotiem paziņojumiem par to, kādas prasības jāievēro, un Jenzis izteica cerību, ka iedzīvotāji būs saprotoši un tās tik tiešām arī ievēros.

Jau vēstīts, ka, sākot ar piektdienu, 7. maiju, restorānu terasēs varēs apkalpot klientus no plkst. 6.00 līdz 21.00, paredz ceturtdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Vienlaikus atbalstu neguva Veselības ministrijas (VM) priekšlikums liegt terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus.

Lasi vēl:

0 Komentāru