Komentāri
Baltijas iedzīvotāju vispopulārākā maltīte – sviestmaizes
FOTO: LETA

32% Baltijas iedzīvotāju brokastis ēd neregulāri vai vispār to nedara. Lielākā daļa priekšroku dod sviestmaizēm, liecina uzņēmuma Herbalife veiktā Baltijas valstu iedzīvotāju aptauja par brokastu ēšanas paradumiem.

Lielākā daļa jeb 68% no mērķa grupas dalībniekiem Baltijas valstīs brokastis ēd regulāri. Tikmēr neregulāri to dara 18% iedzīvotāju, no kuriem 19% gadījumu brokastis dažreiz izlaiž latvieši, 20% gadījumu lietuvieši, bet 16% gadījumu – igauņi. 5% Baltijas iedzīvotāju brokastīm pievēršas tikai nedēļas nogalēs, bet 9% tādas neēd vispār.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Pētījumā noskaidrots, ka 76% Baltijas iedzīvotāju no rīta izvēlas tikai kafiju vai tēju, vairāk nekā puse jeb 66% no aptaujātajiem brokastīs ēd sviestmaizes. Visvairāk tās patērē igauņi – 70% –, otri lielākie sviestmaižu ēdāji ir lietuvieši – 64% gadījumu -, bet latvieši maizi brokastīs ēd 63% gadījumu.

Otra populārākā brokastu maltīte ir pilngraudu putras, kuras kā pirmo maltīti izvēlas 36% Baltijas iedzīvotāju. Tām seko vārītas vai ceptas olas. Šo produktu brokastīs ēd 33% baltiešu, īpaši latvieši.

18% igauņu, 16% lietuviešu un 13% latviešu no rīta iestiprinās ar jogurtu, tam popularitātes ziņā seko brokastu pārslas. 8% latviešu, lietuviešu, igauņu, dienu sākot, ēd dažādus konditorejas izstrādājumus, kam seko uztura bagātinātāji – kokteiļi, batoniņi un citi. 7% baltiešu brokastīm neizvēlas nevienu no iepriekš minētajiem produktiem.

Tie, kuri brokastis neēd vispār, vairumā gadījumu – 59% – norādījuši, ka viņiem nav apetītes no rītiem, 33% Baltijas iedzīvotāju to nedara ieraduma pēc, 28% no rīta kavēties pie galda nav laika, savukārt 2% pēc brokastīm jūtas noguruši.

Tomēr, kā norāda uztura speciālisti, brokastis ir dienas svarīgākā maltīte. Tā palīdz atjaunot nepieciešamo uzturvielu līmeni, sniedz enerģiju un nosaka ēšanas režīmu visai dienai. Atteikšanās no brokastīm rada ātru nogurumu, vājumu. Savukārt spēcīgs izsalkums veicina vēlmi pēc kalorijām bagāta ēdiena, kas noved pie pārēšanās. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc veidojas liekais svars. “Bez kvalitatīvām brokastīm nav iespējams mazināt un kontrolēt svaru,” skaidro Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, uztura speciālists Aleksandrs Martinčuks.

Vērtējot Baltijas valstu iedzīvotāju ēšanas paradumus, eksperts atzīst, ka pētījuma laikā iegūtie rezultāti ilustrē tādu pašu tendenci kā citviet pasaulē. Steidzīgajā dzīves ritmā tiek aizmirsts par sabalansētu brokastu nozīmi, un aizvien retāk cilvēki savu ēdienreizi plāno, sekojot līdzi, lai tajā tiktu iekļautas visas nepieciešamās uzturvielas.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl