Baltijā lielākā ēdnīca atrodas… Ādažu militārajā bāzē! Reportāža no pusdienu galda!

11 komentāri

Ādažu militārajā bāzē ir lielākā ēdnīca visā Baltijā, tur dienā iegriežas vairāki tūkstoši kareivju ne tikai no Latvijas, bet arī no citām NATO valstīm, un katram kareivim ir sava gaume un vēlmes.

Ienākot ēdnīcā un redzot šo lielo, kluso ēdamzāli, var rasties priekšstats, ka šeit nekas nenotiek. Taču pirmais iespaids ir maldīgs. Virtuvē pavāri aktīvi rosās, dažādi produkti tiek cepti un vārīti tā, ka pat video kamera svīst ciet. Virtuves vadītāja rāda, kā ēdamzālē ir ierīkota apkalpošana, lai katrs atnākušais pēc iespējas ātrāk varētu saņemt savu brokastu, pusdienu vai vakara porciju. Starp daudzajiem ēdājiem ir arī vairāki simti ārzemnieku, pavāri cenšas sagatavot ēdienu tā, lai visi justos kā mājās.

Ineta Millere
virtuves vadītāja

Ir itāļu ēdiens, ir poļu ēdiens, ir latviešu ēdiens. Kanādieši, piemēram, ļoti iecienījuši biezeņzupas un burgerus, itāļiem ir pastas, risoto, ko mēs arī gatavojam.

Tieši divpadsmitos trīsdesmit ēdnīcā uz pusdienām ierodas pirmie kareivji. Ikdienu Ādažu militārās bāzes ēdnīcā tiek apēsti 500 kilogrami dažādas gaļas, līdz 800 kilogramiem piedevu un vēl pustonna salātu. Papildus minētajam vēl ir maize, zivis, dažādi dzērieni, deserti un augļi. Ēdienkarte tiek sagatavota uz nedēļu, tā, lai katru dienu piedāvājumā būtu kaut kas atšķirīgs. Papildus ēdienkarte mainās arī reizēs, kad kādā no sabiedroto valstīm ir svētki.

Ineta Millere
virtuves vadītāja

Nācija svētkos taisa atsevišķi savu ēdienu un visus cienā. Nesen kanādiešiem bija svētki, viņi visus cienāja ar tītaru.

Vēl arī tiek ievērotas arī atsevišķu cilvēku vēlmes, kuri, piemēram, neēd gaļu vai kādu citu pārtikas produktu, tad pusdienas iespējams sakombinēt atbilstoši nepieciešamībai.

Sergejs dienestā ir jau vairāk nekā piecpadsmit gadu. Viņš skaidro, ka šajā laikā armijas virtuve ir uzlabojusies ļoti krasi kvalitātes ziņā, bet īpaši pieauguši porciju izmēri.

Sergejs Kolosovs
virsseržants

Sevi jāierobežo, lai nepieliktu par daudz, jo tu vienkārši nevari apēst. Ja tu nekusties un nestrādā aktīvi, tad tik daudz arī nevajag. Tad bikses neies ciet, būs jāiet uz noliktavu pēc nākamā izmēra.

Ādažu militārajā bāzē dienā tiek pagatavotas aptuveni pieci tūkstoši porciju, ar aprēķinu, ka katram kareivim dienā ir jāuzņem nedaudz vairāk par četriem ar pusi tūkstošiem kaloriju. Sātīgās porcijas ir pārbaudījums arī kareivjiem no citām valstīm. Taču ēdienu garša un to pagatavošanas maniere, piemēram, kanādiešiem nešķiet pārāk atšķirīga no mājām.

Gregs
kareivis no Kanādas

Es biju pārsteigts par to, cik lielas porcijas šeit pasniedz. Taču pārējā ziņā šeit virtuve ir diezgan līdzīga kā Kanādā. Man ir senči no Ukrainas un Polijas, tāpēc man šie ēdieni nav sveši.

Poitra
kareive no Kanādas

Arī es daļēji esmu ukrainiete, tāpēc daudz kas no šeit pieejamā ēdiena man ir zināms, to man vecmāmiņa bērnībā gatavoja. Arī viņa lietoja daudz diļļu un marinētus gurķīšus.

Vēl šajā virtuvē divas reizes dienā gatavo ēdienu arī tiem kareivjiem, kuri ir mācībās un nakšņo mežā. Tā ka šo virtuvi var droši dēvēt par noslogotāko ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā.

TOP komentāri

  • Mulkiem!
    +28 +25 -3

    Mulkiem!

    Karaviri pasi maksa par edienu,ko ed ednicas! Pirms muldat-noskaidrojiet informaciju!!!
  • Jolis
    +17 +14 -3

    Jolis

    Kareivji par ēdināšanu maksā paši. Vai precīzāk - maksu par ēdināšanu atvelk no pamatalgas.
  • Kate
    +7 +7 0

    Kate

    Un? Sen nav tie laiki, kad gluma putra jaed? Kapec sai paaudzei jajutas vainigai par to, ka agrak bija? Butu priecajusies, ka tagad ir savadak! Kareivji pasi maksa par esanu, neko neviens nedavina un par velti nedod! Nevajag armiju, kas nespej aizstavet valsti? Kas jums to teica, ka nevar? Diez vai pasi iesiet..... Pretigie, zultainie latviesi-armija te nepalidzes, jo pasi sevi iznicinasiet ar savu muzigo neapmierinatibu, skaudibu un zulti! Un to es, ka latviete varu pateikt!

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl