Atklāts gēns, kas ietekmē cilvēku aptaukošanos

Komentāri
Atklāts gēns, kas ietekmē cilvēku aptaukošanos
Foto: Butz.2013/Flickr

Pēc vairāku gadu ilgiem pētījumiem ASV Zinātnieki paziņojuši, ka viņiem ir izdevies noskaidrot, kā darbojas gēns, kas atbildīgs par cilvēku aptaukošanos.

Par to, ka tendence aptaukoties saistīta ar gēniem, zinātnieki secināja jau sen, tomēr nebija skaidrs, kā tieši tie veicina tauku uzkrāšanos organismā. Pētot gēnu ar nosaukumu FTO, četru gadu darbs beidzot vainagojies panākumiem. Jaunākie eksperimenti rāda, ka šis gēns no ēdiena uzņemto enerģiju liek uzkrāt kā taukus, nevis sadedzināt.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

”Tas ir kā slēdzis, kas iedarbina aptaukošanos. Tieši šis “slēdzis” ir tas, kas nosaka, vai kalorijas, ko uzņemam no ēdiena, ir jāsadedzina vai jāuzkrāj,” skaidro zinātnieks Manolis Kellis, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta profesors.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka FTO gēns atrodams 44% eiropiešu, 42% aziātu un tikai 5% afrikāņu. Protams, šis gēns nav vienīgais, kas ietekmē liekā svara veidošanos. Liela nozīme ir arī cilvēku uzturam un dzīvesveidam.

Pētnieki cer, ka šis atklājums palīdzēs cīnīties ar lieko svaru, veidojot jaunas diētas un fizisko vingrinājumu programmas. Vienlaikus zinātnieki nesola, ka gēna darbības principu atklāšana no resnuma ļaus atbrīvoties tikai ar tabletēm.

“Mūsu atklājums nenozīmē, ka varēs pārtraukt diētas un sporta vingrinājumus. Tomēr tagad mums ir iespēja izstrādāt terapiju, kas iedarbotos tieši uz tauku šūnām, kuru darbību šis gēns kontrolē,” norāda profesors.

No aptaukošanās izraisītām slimībām cieš vairāk nekā pusmiljards pasaules iedzīvotāju. Amerikas Savienotajās Valstīs par pārmērīgi resniem uzskata trešdaļu pieaugušo.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl