Komentāri
ASV miris līvānietis, kurš emigrēja uz ASV un palīdzēja uzbūvēt Disnejlendu
Foto avots: Sun News

Šā gada janvāra sākumā 88 gadu vecumā ASV miris Gunārs Robežnieks – līvānietis, kurš no Latvijas emigrēja Otrā pasaules kara laikā un ASV kļuva par veiksmīgu uzņēmēju, vēsta ASV mediji.

1944. gadā Robežnieku ģimenes īpašumu – lauksaimniecības zemi un fermu – sagrāba komunisti, un ģimenei bija divas izvēles – palikt Latvijā un, visticamāk, tikt nosūtītiem uz Sibīriju, vai arī – doties bēgļu gaitās. Robežnieki izvēlējās otro un devās uz ASV.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Gunāram bija 17 gadu, kad Robežnieku ģimene apmetās bēgļu nometnē Minhenē. “Viņš stāstīja, ka bada dēļ viņam bija izkrituši teju visi zobi,” atminas viņa dēls Jānis.

Pēc pieciem gadiem viņš pārcēlās uz ASV, Misisipi štatu, kur viņš laukā novāca melones un ievāca kokvilnu. Pēc tam latvietis ieguva mehāniskā inženiera izglītību Ilinoisā un pēc tam sāka karjeru – palīdzēja būvēt un veidot dizainu tirdzniecības centriem, biroju telpām u.c. Viņa darbu sarakstā ir arī Disnejlendas būvniecība.

Gunārs bija precējies ar emigrējušu latvieti – Mirdzu, un viņam ir divi dēli.

Viņa dēls Jānis stāsta, ka faktiski viņa tēvs bija lielāks ASV patriots par dažu labu ASV dzimušu pilsoni, jo ļoti augstu vērtēja to, ka šī valsts viņam neatteica patvērumu.

Foto

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl