“Alga no 1500 eiro mēnesī!” Vīnziņu arodā jāslīpē vēstures un pat ģeoloģijas zināšanas

Pievienot komentāru

Rīgā ceturtdien notika piecpadsmitais Latvijas vīnziņu čempionāts. Arī tā norisi ietekmējusi Covid-19 krīze.

Par pašu konkursa norisi runājot, liels bija dalībnieku pārsteigums, kad pēkšņi uz paplātes viņiem pienesa akmeņu šķembas. Bija jāatpazīst, kuri akmeņi kādam vīna reģionam atbilst. Šis izrādījās viltīgākais uzdevums.

Vēsture, ģeoloģija, kultūra – tik plašu zināšanu loku ekspertu žūrijai nācās demonstrēt Latvijas vīnziņu čempionāta dalībniekiem. Neiztika arī bez klasiskās disciplīnas – vīna atpazīšanas pēc smaržas un garšas, kā arī klientu apkalpošanas prasmju demonstrācijas. Šogad gan koronavīrusa dēļ čempionāta norise krietni mainījusies.

Šogad čempionātā piedalās tikai Latvijas vīnziņi. Covid-19 izjauca plānus par krietni plašāku dalībnieku skaitu, lietuviešu, igauņu un gruzīnu vīnziņiem šis pasākums iet secen. Tomēr tas nemazina spriedzi vietējiem dalībniekiem. Viss notiek angļu valodā. Pirmais uzdevums – atpazīt vīnus.

“Salīdzināt vīnu ar akmeņiem. Jādomā, kādā reģionā var līdzīgus akmeņus, augsnes atrast. Tas man nedaudz nojuka. Bet nu, nekas, kaut kādā veidā tiku galā! Vīnzinības ir daudz – ģeoloģija, klimats, augsne, ģeogrāfija, jāzina par ūdeni, dzērieniem, servisu,” saka restorāna “Barents” vīnzinis Ņikita Zaičenkovs.

Savukārt restorāna “Riviera” vīnzine Linda Kripenko pauda: “Mēs dodamies zālē, kur nezinām, kas mūs sagaida. Mums ir skolotāji, kas ir žūrijas locekļi, kas vērtē, seko līdzi darbībām. Tas rada vislielāko uztraukumu.”

Nākamais uzdevums – servēt gruzīnu sarkanvīnu restorāna klientiem, atbildēt uz dažādiem jautājumiem, pie reizes demonstrējot savas komunikācijas prasmes, vēstures un konkrētās valsts tradīciju zināšanas.

“Minēt vīnu – tā ir 0,5% no tām, kas ir šajos konkursos. Vīnzinis, pirmkārt, ir labs viesmīlis, jāpārzina ģeogrāfija, cigāri, sieri, ūdeņi, tējas, kafijas. Klasiskie kokteiļi, un ļoti daudz kas cits. Visam apakšā ir ļoti daudz teorijas, tai skaitā arī augsne, kas tiešā veidā ietekmē rezultātu pudelē,” skaidro Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Vīnziņa profesija visā pasaulē ar katru gadu iekaro arvien lielāku prestižu. Arī Latvijā. Daudziem interesē, cik tad saņem vīnzinis?

“Viltīgs, āķīgs jautājums! Ja vīnzinis ir spējīgs uzvarēt Latvijas čempionātā, automātiski iegūst sertificēta vīnziņa titulu. Šāda vīnziņa darba apmaksa sākas ar apmēram 1500 eiro mēnesī,” saka Kaļķis.

Konkursa otrā kārta beigsies vien ap deviņiem vakarā. Viena no balvām, ko savā rīcībā iegūs labākais Latvijas vīnzinis, būs ceļojums uz Gruziju. Asociācijā skaidro, ka pēdējo gadu laikā arvien lielāku popularitāti Latvijā ieņem tieši šīs valsts vīni. Latvija ir kļuvusi par pirmo no Baltijas valstīm, kurā tiek realizēta Gruzijas Zemkopības ministrijas atbalstītā informatīvā kampaņa ar mērķi iepazīstināt ar Gruzijas senāko tradīciju – vīnu darīšanu.