Aizraušanās ar dzinumu un pumpuru ēšanu var nopietni draudēt veselībai un pat dzīvībai

4 komentāri

Lai arī svaigēšana kļuvusi teju par modes tendenci, nevajadzētu ēstu visu, kas aug un ir zaļš. Pavasara pirmo dabas velšu, piemēram, pumpuru vai dzinumu, lietošana pārtikā var būt ļoti bīstama veselībai, norāda speciālisti.

Katru pavasari pie toksikologiem vēršas cilvēki ar akūtām saindēšanas pazīmēm, kas ēduši nepazīstamus pavasara augus. Šopavasar, par laimi, neviens cilvēks vēl nav saindējies, bet eksperti uzskata, ka tas ir, pateicoties vēlajam pavasarim, nevis tam, ka cilvēki kļuvuši uzmanīgāki.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Latvijā ir aptuveni 100 indīgo augu sugu, tāpēc noplūkt nepareizo ir diezgan vienkārši, norāda Latvijas Dabas muzeja botāniķe Inita Dāniele.

Piemēram, indīgs augs ir maijpuķītes jeb kreimenes, turklāt indīgas ir gan tās lapas, gan ziedi un ogas. Indīgs ir pat ūdens, kur ir stāvējušas maijpuķītes, un, ja to iedzer bērns, tas var beigties visai bēdīgi – ar saindēšanos.

Tikpat indīgs ir arī velna rutks, suņu stobrs, rudens vēlziede un citi. Turklāt ne visi zina, kā šie augi izskatās.

Galvenais secinājums ir šāds – lai spēcinātu organismu un iegūtu papildu vitamīnus, pavasara dzinumi var palīdzēt, bet jāēd tikai tie, kas ir pazīstami un nekaitīgi – piemēram, pieneņu lapas vai nātres. Citādi vēlme uzņemt vitamīnus var beigties arī ar veselības problēmām. Indīgie augi var izraisīt gan nervu sistēmas, gan gremošanas trakta bojājumus.

Skaties video!

TOP komentāri

  • Anita
    +2 +2 0

    Anita

    Piekrītu Baibai. Pareizi jāformulē virsraksts, nevis atkal jāmeklē nāves. Tam vajadzētu skanēt: pazīsti augus, ko liec pavasara salātos, vai tml.
  • Baiba Korņilova
    +2 +2 0

    Baiba Korņilova

    Ļoti neprecīzs un maldinošs virsraksts. Tikpat labi var uzrakstīt,ka ēšana vispār ir dzīvībai bīstama,jo ja tu reiz apēdīsi indi- nomirsi! Tāpēc labāk neēst. Vajadzētu rakstīt tā,lai pat virsrakstu izlasot lasītājs nav nepareizi informēts. Pēdējā laikā Latvijas mediju telpā tāda parādība bieži novērojama.
  • zeķe

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl