Pirmais modernais cietums taps Liepājā

Komentāri

Latvijā tiek kalti lieli jaunu cietumu būvniecības plāni. Pirmais modernais cietums taps Liepājā, vēlāk mūsdienīgas ieslodzījuma vietas iecerēts uzcelt arī citos reģionos. Tiesa, nav skaidrs, kad tas varētu notikt. Kaut arī valdība šodien apstiprināja cietumu celtniecības plānus, naudas šiem daudzmiljonu projektiem pašlaik budžetā nav.

Lielākā daļa Latvijas cietumu celti vēl aizpagājušajā gadsimtā un sagādā valstij itin biežus zaudējumus Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Par jaunu cietumu celšanu runāts jau gadus desmit, tomēr vienīgā ieslodzījuma vieta, pie kuras sākti reāli darbi, ir Liepājā. Tās projektēšana noslēgsies nākamgad, bet pēc tam varētu sākties būvdarbi. Atverot katru jauno cietumu, paredzēts slēgt virkni veco.

Šo cietumu ēkas varētu pārdot uzņēmumiem, kas ēkas nojauktu un ierīkotu tur ražotnes. Reformai noslēdzoties, Latvijā būtu palikuši tikai seši lieli un moderni cietumi. Tomēr, kad tas varētu notikt, atkarīgs no naudas. Tās pagaidām nav.

Lai reizē ar pirmā jaunā cietuma atvēršanu būtu arī likumā skaidri noteikts, kā tajā strādāt, pamazām tiks atcelts pēdējais Latvijā vēl spēkā esošais  padomju laika likums. 1971. gadā pieņemtais sodu izpildes kodekss, kas vairāk piemērots darbam padomju stila labošanas darbu kolonijās nekā modernos cietumos, tikšot mainīts. Tas, piemēram, noteikšot stingrākas prasības cietumu personālam.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl