Pedagogi neziņā par savām algām nākotnē

Komentāri

Pāris dienas pirms jaunā mācību gada pedagogiem nav nekādas nojausmas, uz kādu algu nākotnē viņi varētu cerēt. Skaidrību viest nespēja arī izglītības ministre Mārīte Seile, kura šodien tikās ar nozares pārstāvjiem, un bija spiesta atbildēt uz ļoti neērtiem jautājumiem.

Uz tikšanos ar izglītības ministri šodien ieradās gan skolotāji, gan zinātnieki. Jautājumu bija daudz, un atmosfēra – nokaitēta. Galvenais zinātnes darbinieku neapmierinātības iemesls, jau vairākus gadus nemainīgs – zemās algas, kas nebūt nemotivē palikt darbā. Vissmagākā situācija ir laukos.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Par savu stāvokli satraukušies arī zinātnieki.

Seile gan aicināja zinātniekus pieteikt atsevišķu vizīti, lai varētu sīki un smalki izrunāt pašreizējo situāciju un iespējamos risinājumus. Ministre minēja interesantu frāzi – ja skolotāji tomēr lems doties protestos, Seile negarantē, ka nostāsies viņu pusē.

Ministre akcentēja, ka sarunas par nākamā gada valsts budžetu ir tikai sākušas. Jauna atalgojuma modeļa ieviešanai būšot nepieciešams papildu finansējums – nākamā gada četros mēnešos vairāk par 10 miljoniem eiro nākamā gada četriem mēnešiem, bet 2017. gadā – aptuveni 30 miljoni eiro. Seile gan atsakās prognozēt, kāds būs sarunu iznākums, akcentējot, ka var būt gan patīkami, gan nepatīkami pārsteigumi.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl