Komentāri

Divatā pasaules augstākajā vulkānā un apkārt neviena cita cilvēka, tikai dabas varenība. Tādas emocijas piedzīvojis latviešu pāris Kristaps un Kristīne Liepiņi. Abi ir alpīnisti un savu ģimenes dzīvi pamatā pavada kalnos – gan darbā, gan atpūtā. Ik gadu viņi uzkāpj pārdesmit virsotnēs un Latvijā iegriežas reti, lai nomainītu ekipējumu vai plānotu nākamo galamērķi. 

Mājās, Latvijā, Kristaps un Kristīne Liepiņi ir dažus mēnešus gadā. Pārējo laiku viņi ir ceļā. Ceļā uz nākamo valsti, ceļā uz kalna virsotni, ceļā atpakaļ uz mājām. Abi ir alpīnisti. Gadu gaitā hobijs pamazām pārtapis par profesionālu darbību. Kristaps strādā par kalnu kāpšanas instruktoru un Kristīne ir viņa palīdze.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Es patiesībā izbaudu, kad esam mājās, jo kalnos mēs guļam teltī, mazgājamies kalnu upītē, tas nav ļoti komfortabli. Kad apgulies gultā, ir tā – jā.

Pērn vien viņi bijuši 20 kalnu virsotnēs. Kristaps ar alpīnismu nodarbojas vairāk nekā 30 gadus, bet Kristīne aktīvi kāpj aptuveni trīs. Sevi pirms tam raksturo kā fiziski mazaktīvu, bet Kristapa degsme arī viņas sirdī iekvēlinājusi mīlestību pret kalniem un jauniem apvāršņiem.

Aptuveni pusi gada kalnos viņi ir darba dēļ un arī atvaļinājumus pavada turpat. Pāris nupat atgriezies no piedzīvojuma Dienvidamerikā, kur pavadīja pusotru mēnesi. Čīlē abi uzkāpa pasaules augstākajā vulkānā Ohos del Salado jeb Tuksneša acīs – 7000 metru augstā virsotne abiem ir līdz šim augstākā. Kristīne palabo ierasto teicienu par virsotņu iekarošanu – alpīnisti tās neiekarojot, bet gan palūdzot, lai kalns tās dod, jo pēdējais vārds vienmēr piederot kalnam. Tuksneša acī Liepiņi kāpa deviņas dienas un visā kalnā bija divi vien.

Pasauli viņi iepazīst caur kalnos kāpšanu, jo procesā satiek vietējos un izpēta kultūru pat dziļāk, nekā standarta tūrisma maršrutos. No tiem viņi izvairās un tieši tāpēc biežā ceļošana nesit pa kabatu tā, kā varētu šķist.

 

Latvijā tagad viņi uzturēsies trīs nedēļas un šo laiku izmanto, lai plānotu nākamos braucienus. Pēc tam dosies uz Norvēģiju kāpt pa ledājiem. Klausoties stāstos par kāpieniem kilometrīgās, gandrīz vertikālās sienās ar asiņainiem pirkstiem, kad zem viņiem ir tikai tukšums, jautājums par bailēm šķiet gandrīz vai lieks. Bet Liepiņi godīgi atzīst – bailes ir katru reizi.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl