Padomi tiem, kas karstajās dienās grasās uzturēties saulē

Komentāri
Padomi tiem, kas karstajās dienās grasās uzturēties saulē
Foto: LETA

Reaģējot uz sinoptiķu brīdinājumu par karstu laiku Latvijā turpmākajās dienās, glābēji un mediķi sagatavojuši padomus, ko darīt un ko nedarīt, uzturoties saulē. Tāpat sniegta instrukcija, kā rīkoties, ja saules cilvēkam ir bijis par daudz.

VUGD iesaka iedzīvotājiem ievērot šādus ieteikumus:

–              pirmā un svarīgāka rekomendācija šajās dienās ir ilgstoši neatrasties saulē;

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

–              neveikt fizisku slodzi saulē, kā arī karstās, nevēdinātās telpās;

–              izdzert vismaz 1-2 litrus ūdens dienā;

–              valkāt gaišas drēbes un galvassegas;

–              pārkarsušiem strauji neiet peldēties aukstā ūdenī;

–              parūpēties par mazāk aizsargātajiem – bērniem, gados veciem un vientuļiem cilvēkiem, invalīdiem.

–             izvairīties lietot pārtikā produktus, kas ātri bojājas (piena, gaļas, zivju produkti, olas, dažādi jau iepriekš sagatavoti ēdieni vai pusfabrikāti).

Pārkaršanas vai karstuma dūriena pazīmes ir: galvassāpes, slikta dūša, vemšana, ātrs pulss, apziņas traucējumi (pat līdz bezsamaņai), paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Pārkaršanas vai karstuma dūriena gadījumā cietušajiem sniegt šādu palīdzību:

–              novietot viņu guļus ar paceltu galvgali vēsā un labi vēdinātā telpā;

–              atģērbt cietušo;

–              dot viņam dzert nelieliem malkiem vēsu, nedaudz sālītu ūdeni (ne mazāk par 1 litru);

–              likt uz cietušā galvas, kakla, krūtīm un padusēs mitras, vēsas kompreses;

–              apšļakstīt cietušo ar vēsu ūdeni;

Ja cietušā stāvoklis neuzlabojas, izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību – 113.

Foto – karstākās vasaras Latvijā:

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl