Ozollapu vīns galdā tiek celts Bauskas puses Dūmiņu mājās! Uzzini, kā tas tiek darināts

1 komentārs

Līgosvētks tradicionāli galdā tiek likts miestiņš, tostarp arī pašu darināts. Tikmēr Bauskas pusē Dūmiņu mājas līgotāji tiek cienāti ar ozollapu vīnu. Saimniece Ieva Dūmiņa jau vairāk nekā 40 gadus ir kaislīga vīna darītāja, kas savu hobiju nu pārvērtusi biznesā.

Dūmiņu vīna darītavā iespējams iegādāties un nodegustēt kopumā 23 vīna šķirnes, pirmsjāņu laikā populārākais ir tieši ozollapu vīns. Lapas ozollapu vīnam Ieva Dūmiņa plūc turpat piemājas pļavas ozolos. Viņai pašai šis vīns ļoti garšo, tas rada viegli rudenīgu noskaņu. Vienīgi tas ilgi gatavojas – vismaz 3 gadus.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Parasti es vācu lapas īsi pirms jāņiem, jo tad visspēcīgākās tās ir, un labāk, ka no jauniem ozoliem. Es tā baigi daudz netaisu, bet nu ielieku vienus 100 litrus.

No citu koku lapām darīt vīnu Ieva Dūmiņa nav mēģinājusi, tomēr ir eksperimentēts ar ziediem. Vīns tiek taisīts arī no bērzu sulām. Visas vīnu garšas viņa atrod savā dārzā un pļavā, uz mežu vien jāaizbrauc pēc mellenēm un brūklenēm.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Es šogad gribu izmēģināt lupstāju vīnu. Izlasīju vienā žurnālā. Man mamma teica, ka katru dienu ejot garām lupstājam jāapēd viena lapiņa, tad ar veselību viss būs kārtībā.

Vīna darīšanā galvenais noteikums ir tīrības ievērošana. Arī ozola lapas vispirms ir jānoskalo ar aukstu ūdeni. No 5 litru spainītī salasītām lapām var pagatavot 8-10 litrus vīna.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Tagad tām nomazgātām lapām mēs liekam klāt 1 kg cukura un lejam virsū karstu ūdeni, viņš ir tikpat kā vārošs. Un tagad viņam ir jāstāv vismaz vienu diennakti un vismaz divreiz dienā jāapmaisa.

Kad ozollapas nostāvējušās, tās jānokāš un jāpievieno piedevas. Raugu klāt liek pašās beigās, kad topošais vīns ieliets stikla balonā.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Lieku klāt 20 gramus citronskābi, divu citronu sulu, citi liek baltās rozīnes, bet man labāk patīk citrons. Raugs nestrādā, ja tam nav skāba vide. Samaisīsim…redziet, kā citronskābe uzreiz padara gaišāku.

Ieva Dūmiņa izmanto īpašu, atdzīvinātu vīna raugu, uz 10 litriem 2 līdz 3 gramus, kā arī 4 gramus slāpekli saturošas rauga barības vielas. Balonu līdz malām pilnu liet nevar, jo vīnam rūgšanas procesā būs vēl jāpievieno cukurs.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Un tagad sāksies tas burvīgais process – uzliksim priekšā korķīti. Un šīto sauc par hidroslēgu….

Ievai Dūmiņai ir īpaša klade, kurā viņa pieraksta informāciju par katru viņas raudzētu vīnu. Tā lieti noder gadījumos, ja vīns nav sanācis, vai gluži pretēji – izdevies ļoti labs. Par savu paradīzi viņa sauc telpu mājas pagrabā, kura ir pilna ar vīna baloniem.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

Te ir sarkanā jāņoga, kas man pašai ļoti garšo, te ir pieneņu vīns, ko gatavoju pēc mammas receptes, šīs ir brūklenes, šis ir medus vīns ar čilli piparu, šis ir plūškoku ogu, tā ir bērzu sula kopā ar aso piparu, tas ir izmēģinājums. Un šeit apakšā zem galdiņa man ir rabarbers, rabarbers ir tas augs, no kā 1. Latvijas laikā latvieši visvairāk taisīja vīnu.

Ieva Dūmiņa vīna darīšanu pārņēmusi no savas mammas, pēc kuras receptes joprojām gatavo pieneņu vīnu. Mammai par godu izgatavotas jaunās Dūmiņu vīna pudeļu etiķetes.

Ieva Dūmiņa
Dūmiņu vīna darītavas saimniece

TV3 skatītājiem ir tas gods novērtēt, kā mums ir izdevies ar manas mammas attēlu, viņu sauca Anna Roentāle, un es būtu priecīga, ja kāds padotu ziņu, kā patīk.

Oficiālu mājražotāja statusu Ieva Dūmiņa ieguva 2010. gadā. Kopš tā laika ik gadu viņa saražo aptuveni 1 tonnu vīna. Restorāniem, kafejnīcām un veikaliem viņa to nedod, bet realizē pati, pamatā rīkojot vīna degustācijas pie sevis mājās. Viņa novērojusi, ka rīdziniekiem vairāk patīk sausie vīni, bet lauku ļaudīm – saldi. Viņai pašai vislabāk garšo sauss sarkano jāņogu un ērkšķogu vīns.

Foto – Dūmiņu vīna darītava

TOP komentāri

  • Ruta Nihnidoviča
    0 0 0

    Ruta Nihnidoviča

    Lai Jums izdodas lupstāju vīns!Gribētos šī vīna receptīti.Paldies....

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl