Oho! Valmiermuižas alus radījis 42 grādus stipru alu

Komentāri
Oho! Valmiermuižas alus radījis 42 grādus stipru alu
Foto: LETA

Atzīmējot Miķeļdienu, rudens saulgriežus un ražas svētkus, alus darītava Valmiermuižas alus laiž klajā Latvijā līdz šim nebijušu brūvējumu – degalu. To gatavo, dedzinot Valmiermuižas gaišo alu.Ieguldījumi Valmiermuižas Degalū sasniedz 50 tūkstošus eiro. Tas ir radīts kā latviska alternatīva kalvadosam, grapai un tiem līdzīgiem dzērieniem.

“Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām,” saka Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus saimnieks.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi – Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā – iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka unikālā, Latvijai raksturīgā degalus.”

Degalu brūvē no augstvērtīga Valmiermuižas gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 ml alus iegūst 50 gramus degalus. Tas piemērots pasniegšanai restorānā no “špicglāzītes” pēc sātīgas maltītes grapas un kalvadosa vietā, pēc mājas viesībām kā “ceļakāja”, vai līdzi ņemšanai uz citu valsti kā ciema kukulis. Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša Valmiermuižas alus pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā.

Valmiermuižas alus produkcija:

“Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzināt u degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam,” stāsta Ruņģis. “Bet pēc gada pirmo reizi izgaršosim degalu, ko nupat noguldījām šerija ozolkoka mucās.”

Degalus jau šobrīd ir nopērkams Valmiermuižas alus tirgotavās Rīgā un Valmiermuižā, kā arī būs baudāms labākajos restorānos Latvijā un Igaunijā.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl