Komentāri

Līdz Latvijas simtgades dziesmu un deju svētkiem atlikuši četri mēneši un turpinot “TV3 Ziņu” rubriku “Sadziediet, sasadancojiet!” šoreiz ieskatīsimies tautastērpu izgatavošanas tradīcijās. Pirms 15 gadiem Cēsīs izveidota aušanas darbnīca “Vēverīšas”, kurā darinātie tautastērpi ir pieprasīti gan Latvijā, gan ārzemēs. Tuvojoties dziesmu svētkiem, pasūtījumu allaž ir ļoti daudz. Arī šogad audējām darba pilnas rokas.

Dagnijai Kupčei aušana ir sirdslieta jau no bērnības, bet tautastērpu izgatavošanai viņa nopietni pievērsās pagājušā gadsimta 1980. gadu sākumā. Nu tie ir pieprasīta prece ne vien koru un deju kolektīviem, bet arī uz kristībām, kāzām, mičošanām, un pat skolu izlaidumiem. Ļoti daudz taututērpus pasūta ārzemju latvieši.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Aušanas darbnīcā “Vēverīšas” uzsvars tiek likts uz kvalitāti, svarīgi ir arī, lai pasūtījums būtu uzaicinājums pašām audējām. “Protams, mēs visus nemaz nevaram izpildīt,” viņa atzīst. “Vēverīšās” Dagnija Kupče nestrādā viena – ar audējas amata prasmēm viņa labprāt dalās. Audēja darbs gan ir pa spēkam tikai ļoti pacietīgiem cilvēkiem.

Tautu tērpa izgatavošana ir ļoti laikietilpīgs darbs, kas prasa pamatīgu pacietību. Katra kļūda var pēcāk atspēlēties ar ilgām pārtaisīšanas stundām. Dagnijas Kupčes lepnums ir skapis, kas apgleznots pēc latviešu pūralāžu parauga. Skapī novietoti vainagi, brunči, noausti vestu un brunču auduma ruļļi. “Vēverīīšu” darbnīcā apskatāma jau gatavu tautastērpu kolekcija, no kā klienti var iedvesmoties tērpa izvēlē.

Arī “Vēverīšu” audējas iesaistījušās Latvijas simtgades svinēšanā – tieši šajā darbnīcā noausts Latvijas karogs pirms diviem gadiem sāka apceļot pasauli. Arī dziesmu un deju svētkos audējas būs dalībnieku rindās – tostarp dosies dziesmu svētku gājienā, piedalīsies tautastērpu skatē, kā arī amatnieku saietā Vērmanes dārzā.

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl