1 komentārs

    Kā būtu, ja Daugavpili pārdēvētu par Dinaburgu? Šādu diskusiju aizsācis pulciņš šīs pilsētas iedzīvotāju. Viņi cer, ka pilsētas nosaukuma maiņa uz vēsturisko Dinaburgu veicinātu pilsētas atpazīstamību un mazinātu pašreizējo padomisko pieskaņu.

Savas pastāvēšanas laikā Daugavpilij ir bijuši vairāki nosaukumi. Līdz 19.gs. To pazina vāciskajā vietvārdā Dinaburga, īslaicīgi to sauca par Borisogļebsku, bet līdz brīvvalsts laikam dēvēja par Dvinsku. Nu parādījusies ideja atgriezties pie vēsturiskā nosaukuma – Dinaburga.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Visskaļāk par šo ieceri līdz šim izteicies Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs, bet šai iecerei ir visai kupls atbalstītāju loks. Sociālajā tīklā Facebook izveidotajā domubiedru grupā sapulcējušies 240 cilvēki, kuri būtu ar mieru turpmāk savu pilsētu saukt par Dinaburgu. Viens no viņiem ir Daugavpils latviskā krodziņa īpašnieks Andrejs Faibuševičs.

Daugavpilij pārāk padomisks imidžs

Viņa argumenti par labu nosaukuma maiņai ir vairāki. Viens no tiem, ka vārds Dinaburga ir starptautiskāk saprotams, līdz ar to varētu veicināt tūrismu un piešķirtu pilsētai greznāku skanējumu. Cits pamatojums ir cerība, ka Dinaburgas nosaukums celtu pilsētnieku pašapziņu.

Andrejs Faibuševičs, Artilērijas pagrabu īpašnieks

Diemžēl latviskais nosaukums nav savulaik paglābis Daugavpili no totālas rusifikācijas. Nosaukums nav nekāda garantija, ka tā ir latviska pilsēta. Uztvere ir tāda, ka ir lumpeņu pilsēta. Kas tā arī bija – padomju laikā tā mērķtiecīgi tika masīvi rusificēta un nekāds latvisks nosaukums nepalīdzēja.

Andrejs stāsta, ka Daugavpils nosaukums nav garantējis pilsētai attīstību, tāpēc pārdēvēšana varētu dot pozitīvu grūdienu to mainīt. Kā piemērs minēta atgriešanās no Ļeņingradas pie Pēterburgas.

Andrejs Faibuševičs, Artilērijas pagrabu īpašnieks

Latvijas piemērs ir Sasmaka un Valdemārpils. Sasmaka ir latvisks vārds, bet, ja reiz Sasmaka varēja kļūt par Valdemārpili, kur ir problēma?

Pilsētas pašvaldība par šo tematu atsacījās paust viedokli, bet TV3 ziņu aptaujātie daugavpilieši vienprātību nepauda.

Alberts, daugavpilietis

Man šķiet, ka nebūtu vērts mainīt. Daugavpils ir laba gana.

Jekaterina, daugavpiliete

Man patīk šī ideja. Tāpēc, ka tas ir mūsu pilsētas vēsturiskais nosaukums.

Ņina, daugavpiliete

Nepatīk ideja. Tāpēc, ka mēs tajos laikos nedzīvojām. Daugavpils ir Daugavpils. Citi vēl par Dvinsku sauc. Mans viedoklis, ka jāpaliek Daugavpilij.

Jurijs, daugavpilietis

Es pat nezinu. Man labāk patīk Daugavpils, varbūt kādam citam Dinaburga. Nezinu, vai vajag atgriezt veco par jauno.

Ruslans, daugavpilietis

Pats par sevi vārds Dinaburga ir skaists. Laikam jātaisa aptauja. Tas demokrātiskā valstī ir vienkāršākais un pareizais ceļš.

Nebijis precedents

Lai nosaukumu varētu mainīt, likumā noteikts, ka jāņem vērā ir vēsturiskie apstākļi un sabiedrības intereses. Ja lēmumu par pārdēvēšanu pieņem domē, to vēlāk likuma formā apstiprina Saeima.

Jānis Eglīts, VARAM parlamentārais sekretārs (NA)

Latvijas brīvvalsts laikā tā ir bijusi Daugavpils, bet teorētiski tāda iespējamība pastāv. Vai šobrīd ir tāda nepieciešamība uz Daugavpili, domāju, ka nē. Vismaz mēs VARAM neredzam tam vajadzību.

Idejas aizstāvji gan grasās šo ieceri virzīt tālāk – nākamais solis būšot padziļināta izpēte, cik reāli ir šādas grandiozas izmaiņas īstenot.

FOTO

Video

TOP komentāri

  • Anna
    +1 +1 0

    Anna

    Mainot Daugavpils nosaukumu tas vēl vairāk atdalīs pilsētu no Latvijas. Jau citur Latvijā smejas ka Daugavpils ir Krievija. Es nevēlos lai manas pilsētas, Daugavpils, gods būtu papēžos un citās Latvijas pilsētās neuztvertu Daugavpili par Latvijas pilsētu!

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl