Komentāri
Latvijai tuvojas arktisks aukstums – virs jūras būs vērojama interesanta dabas parādība
FOTO: LETA

Jūras kūpēšana – process, kas pēdējās dienās izraisījis lielu interesi. Tā ir dabas parādība, kas rodas situācijā, kad ir liela starpība starp ūdens temperatūru un virs tā esošās gaisa masas temperatūru. Ūdenim iztvaikojot, tvaiks aukstajā gaisā strauji kondensējas, veidojot miglu un zemos mākoņus.

Pēc ilgstošas un intensīvas snigšanas un putināšanas trešdien, 4. janvārī, jau ceturtdien Latvijā no ziemeļaustrumiem ieplūdīs ļoti auksta gaisa masa – temperatūra strauji pazemināsies, virs Rīgas līča naktī uz ceturtdienu un piektdienu sasniedzot -7/-12 grādus. Vēl zemāka gaisa temperatūra gaidāma atmosfēras augstākos slāņos (1-2 km augstumā), kur tā sasniegs -20/-22 grādus, un kalpos kā kūpēšanas procesa veicinošs faktors. Ūdens temperatūra Rīgas līcī vēl ir +1/+3 grādu robežās, Baltijas jūras centrālajā daļā pat +2/+5 grādi, līdz ar to temperatūras kontrasts būs pietiekams, lai notiktu intensīva jūras kūpēšana.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Piektdien un sestdien – pamatīgs augstums; naktī sals līdz -22, iespējams -25 grādiem un dienas temperatūra ap -10, pat -18 grādiem.

Pateicoties mēreni stipriem ziemeļaustrumu, ziemeļu vējiem, izveidojusies migla un zemie mākoņi no Rīgas līča tiks nesti uz Kurzemi, kur tie pat nesīs nelielu sniegu. Savukārt virs jūras radusies migla un zemie mākoņi tiks nesti uz dienvidrietumiem – projām no Latvijas piekrastes.

Šāda parādība kopumā aukstajā sezonā tiek novērota diezgan regulāri. LVĢMC novērojumu stacija Ventspils atrodas pašā jūras piekrastē, kur gandrīz katru gadu 1-3 reizes tas tiek fiksēts, protams, ļoti atšķirīga ir jūras kūpēšanas intensitāte – ziemā, kad jūra nav aizsalusi un aukstās gaisa masas strauji ieplūst mūsu reģionā, tā var tikt novērota ļoti plašā teritorijā. Šāda dabas parādība tiek novērota arī citās sezonās, tikai tās intensitāte nav liela, bieži vien tā ir neliela migla virs jūras. Salīdzinoši biežāk kūpēšana vērojama arī virs upēm un ezeriem.

Laika ziņas

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl